Döbbenetes felfedezés – nem is gondolnánk, hogy mi okozhatja a korai öregedést

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása szerint a fiatalság 44 éves korig tart.

Abban azonban minden szakértő egyetért, hogy az életkor fogalma relatív, és nagy mértékben függ az egyéni jellemzőktől. A világ különböző országaiban aktívan kutatják az öregedés problémáit és az öregedés lassításának lehetőségét.

Az öregedés első jelei a korral járó betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, a cukorbetegség megjelenésével kezdődnek, majd más rendellenességek következnek, egészen a demenciáig terjedően.

Minél korábban észleljük a felgyorsult öregedés első jeleit, annál könnyebb megelőzni a súlyos betegségek kialakulását és megőrizni a fiatalságot. Már 40–45 éves korban észrevehetjük a felgyorsult öregedés kockázatának jeleit. Oroszországban 2011 óta folyik az ESSE-RF-projekt, amelynek keretében több mint 79,5 ezer embernél vizsgálják az időskori betegségeket.

A szakértők öt fő öregedési forgatókönyvet azonosítanak, a „megőrzött” típustól, amelyben az egészség megmarad az idős korig, a legkedvezőtlenebb „alacsony funkcionalitású” típusig, amikor az ember több súlyos betegségben szenved, és állandó segítségre szorul.

Az immunállapot, a stressz-szint és az életmód fontos szerepet játszik az öregedési folyamatban. A melatonin hormonról megállapították, hogy jelentős hatással van a fiatalság meghosszabbítására, de a mesterséges fény és a túlzott kütyühasználat miatt csökken a termelődése.

Tanulmányok szerint a melatonin életkor közepén történő szedése lassíthatja az öregedési folyamatot, és csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

Elolvasom a cikket