Elképesztő dolog derült ki Putyinról

A The Wall Street Journal publicistájának, Byron Taunak megjelent Az ellenőrzés eszközei című új könyve, amely újabb bizonyítékokat sorakoztat fel annak alátámasztására, hogy a célzott hirdetésekhez használt nyilvános adatok alapján, bárkit könnyen beazonosíthatnak és nyomon követhetnek, akár még Vlagyimir Putyint is.

A Wired még a megjelenés előtt, egy hosszabb kivonatot közölt a könyvből. Bár nincsenek forradalmi újdonságok, a szöveg több olyan részletre és eddig nem ismert információra világít rá, amelyek segítenek kontextusba helyezni, hogy mekkora jelentősége van annak, amikor például egy időjárás-jelentő alkalmazásban figyelmetlenül engedélyezzük a helymeghatározásunkat.

Egy Mike Yeagley nevű férfi történetén keresztül mutatja be a könyvrészlet, hogy számos vállalat és maga a Pentagon is felismeri, milyen mértékű megfigyelési lehetőségeket nyújt a célzott hirdetésekhez összegyűjtött óriási adatmennyiség.

A könyv hangsúlyozza, hogy nincs szükség kémprogramra ahhoz, hogy valakit bárhová kövessenek, és hosszú távon az illető azonosságának felderítése sem túl bonyolult, mivel a pozíciójából könnyen következtethető, hol él.

Yeagley szerepe 2019-ben kezdődött, amikor meggyőzte az amerikai nemzetbiztonságot arról, hogy a Grindr nevű randiapp, különösen az LMBTQ-közösség körében elterjedt, komoly veszélyt jelent a kormányra azáltal, hogy a célzott hirdetéseken keresztül könnyen hozzáférhetők a Grindr által rögzített, rendkívül precíz geolokációs adatok. Ahogyan azt bemutatta az illetékes szerveknek, ezáltal képes volt azonosítani az amerikai hírszerzés számos munkatársának tevékenységeit.

Alábbiakban néhány eset kerül bemutatásra, amelyeket a PlanetRisk azonosított adatelemzése során. Egyik esetben egy személy rendszeresen utazott Amerika és Észak-Korea között, míg a telefon tulajdonosa a General Electric egyik gyárában dolgozott a napi rutinja alapján. Ez alapján felmerült az ipari kémkedés gyanúja, de a PlanetRisk nem tájékoztatta sem a hírszerzést, sem a céget, mert nem kívánta, hogy széles körben ismertté váljon a termékük.

Más esetben egy orosz adathalmaz birtokában azonosították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök stábjának tagjai telefonjainak követhetőségét a hirdetések révén.

A PlanetRisk egy másik esetben előre látta az adatok alapján, hogy az amerikai hadsereg előretolt helyőrséget létesít Észak-Szíriában az ISIS elleni harc céljából, még mielőtt a kormány hivatalosan bejelentette volna. A katonák pontos helyzetéről szinte valós időben értesültek, ami aggasztó volt, különösen figyelembe véve, hogy a PlanetRisk példája azt mutatta, hogy a nyilvánosan elérhető adatokhoz gyakorlatilag bárki hozzáférhet, ha megfelelő indokkal rendelkezik.

Elolvasom a cikket