ENSZ: Az éghajlatváltozás jobban sújtja a szegény országokban gazdálkodást vezető nőket a férfiaknál

MH/MTI
2024. március 5. kedd. 12:27

Az Igazságtalan éghajlat című jelentés összeállítói szerint a nők vezette gazdaságok hosszan tartó hőség esetén évente átlagosan nyolc százalékkal, árvizek idején pedig még további három százalékkal kevesebb jövedelemhez jutnak, mint a férfiak vezette gazdaságok.

„Tekintetbe véve a már meglévő különbségeket férfiak és nők között a mezőgazdasági termelékenység és jövedelem terén, a tanulmány rámutat arra, hogy amennyiben a problémát nem kezelik, az éghajlatváltozás az elkövetkezendő években tovább mélyíti ezt a szakadékot” – emelte ki a római székhelyű szervezet.

A dokumentumban felhívták a figyelmet arra, hogy az érintett országok közül mindmáig alig néhánynak a kormánya foglalkozik az éghajlatváltozás jelentette nehézségekkel és egyelőre nem születtek a jelenséget kifejezetten a sérülékeny csoportok – például a vidéken élő nők és fiatalok – szemszögéből vizsgáló kezdeményezések sem. A szervezet ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az ilyen jellegű, az alkalmazkodásra vonatkozó projekteknek csupán a hat százaléka tesz külön említést a nőkről.

A jelentés emlékeztet arra, hogy sok szegény országban a nőknek nem lehet földtulajdonuk vagy éppen nem dönthetnek a munkájukról, és amikor – a klímaváltozás okozta nehézségek nyomán – igyekeznek bővíteni jövedelemforrásaikat, hátrányos megkülönböztetésekbe ütköznek a technológia, a pénzügyi támogatások, illetve az információk terén.

A dokumentum összeállítása során 100 ezer vidéki gazdaságot vizsgáltak 24 szegény és közepes jövedelmű országban világszerte, majd a FAO ezeket az adatokat összevetette 70 év csapadékmennyiség és hőmérsékleti adataival.

Elolvasom a cikket