Halálbüntetés elleni szervezet: Iránban 2015 óta tavaly hajtották végre a legtöbb kivégzést

MH/MTI
2024. március 5. kedd. 14:43

Iránban legkevesebb 834 embert végeztek ki 2023-ban, 43 százalékkal többet, mint az előző évben – derül ki abból a jelentésből, amelyet a párizsi központú Együtt a Halálbüntetés Ellen (ECPM) nevű nemzetközi szervezet és a norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) emberi jogi csoport tett közzé kedden. Hozzátették, hogy 2015 óta a tavalyi volt a legmagasabb szám e téren.

A vizsgálat szerint a kivégzéseknek csupán a 15 százalékát jelentették be hivatalos szervek.

Megnőtt a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt kivégzettek száma: 2022-ben 256 embert végeztek ki ilyen jellegű vádak miatt, tavaly 471-et.

Nyolc kivégzés közvetlenül kapcsolódik a 2022-ben kirobbant kormányellenes tüntetésekhez, és a jelentés szerint a halálra ítélt tüntetők ügyében az eljárások törvénytelenek voltak.

Tíz év óta tavaly végezték ki a legtöbb nőt, 22-t, és még mindig aránytalanul nagy számban végzik ki etnikai kisebbségek, elsősorban a zömében szunnita muszlimokból álló beludzs közösség tagjait – mutatnak rá a jelentésben.

Ugyancsak egy évtized óta először kivégeztek két embert istenkáromlás vádjával, egyet pedig házasságtörés miatt.

Mahmood Amiry-Moghaddam, az IHR és Raphaël Chenuil-Hazan, az ECPM vezetője a jelentést ismertetve sürgette a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nagyobb nyomást Teheránra a halálbüntetés felszámolása érdekében.

Elolvasom a cikket