Három étel, ami csodát tesz az agyunkkal

A demenciát az agyban lévő idegsejtek és kapcsolataik károsodása vagy elvesztése váltja ki.

Míg bizonyos kockázati tényezők, mint például az életkor, nem megmásíthatók, mások teljesen befolyásolhatóak.

Az egyik módja annak, hogy erősítsük az agyat, az étrend. Egy orvos felvázolta azt a három „elképesztő” ételt, amelyek ezt megtehetik.

Dr. Michael Gaeta, aki kínai és funkcionális orvoslással foglalkozik, a TikTok-on beszélgetett Robert Love idegkutatóval, aki arra szakosodott, hogy a tudomány segítségével segítsen az embereknek megelőzni az Alzheimer-kórt. Ízletes lehetőségeket vázolt fel, amelyeket „az emberek rendszeresen ehetnek”.

1. Zsíros halak
Dr. Gaeta kifejtette, hogy az agy részben zsírból áll, így az egészséges zsírok, különösen az omega-3 zsírsavak, mint az EPA és a DHA, „rendkívül hasznosak lehetnek az agy számára”.

Egy, a BMJ-ben megjelent jelentés szerint a magas hal- és DHA-bevitel következetesen összefüggésbe hozható a kognitív egészség javulásával idősebb korban.

Mi több, ezeknek a zsírsavaknak a fogyasztása az Alzheimer-kór és a halálozás, az agysorvadás és a kognitív hanyatlás 10-30 százalékkal alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.

Dr. Gaeta a vadon élő zsíros halak, például a lazac fogyasztását javasolta.

2. Bogyós gyümölcsök
A szakértő kifejtette, hogy az agyi degeneráció részben keringési zavar, amikor az agyban csökken a mikrokeringés. „Tehát azok a dolgok, amelyek javítják a mikrokeringést, fokozzák az agyműködést” – mondta.

Ezt szem előtt tartva azt javasolta, hogy nyúljunk a bogyós gyümölcsökhöz.

Egy, a Nutrients című szaklapban megjelent tanulmány például megállapította, hogy a napi eperfogyasztás csökkentheti a demencia kockázatát bizonyos középkorúak esetében.

Az amerikai Cincinnati Egyetem korábbi kutatására épülő vizsgálat szerint az áfonya fogyasztása hasonló hatással bír. A Science Daily című tudományos napilap beszámolója szerint a tanulmányt vezető Robert Krikorian kifejtette: „Mind az eper, mind az áfonya tartalmaz antioxidánsokat, úgynevezett antociánokat, amelyeknek számos egészségügyi előnye van, például az anyagcsere és a kognitív képességek javulásában.

”Vannak olyan epidemiológiai adatok, amelyek arra utalnak, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak epret vagy áfonyát, az öregedés során lassabb a kognitív hanyatlás„.”

3. Étcsokoládé
Az utolsó élelmiszer, amit az orvos ajánlott, a legalább 70 százalékos étcsokoládé volt.

Egy, a Hypertension című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 6,8 gramm étcsokoládé elfogyasztása elegendő volt ahhoz, hogy már 30 perc elteltével figyelemre méltó változásokat okozzon az agyi elektromos aktivitásban.

A csokoládéban bőségesen megtalálható flavonoidokról korábban kimutatták, hogy átjutnak a vér-agy gáton.

„Nem kell egy egész tábla csokoládé naponta, de körülbelül 20 gramm vagy kétharmad uncia naponta” – tette hozzá Dr. Gaeta.

Elolvasom a cikket