Jelek a kezeinken, amik komoly betegségekre utalhatnak

Az emberi test rendkívül összetett rendszer. Míg a szervezeten belüli problémák számos figyelmeztető jele jellemzően az érintett területhez kötődik, ebben az esetben nem így van

Ezért az egészségügyi problémák tünetei valószínűtlen helyeken is megjelenhetnek.

Egy szakértő szerint a kezek példát jelentenek erre, és számos olyan tünet lehet, amelyre érdemes odafigyelni. Siobhan Deshauer doktornő – belgyógyász és reumatológus szakorvos – a YouTube-csatornáján beszélve elárulta, mire kell odafigyelni

„Sokat halljuk, hogy a szem a lélek tükre, nos én azt állítom, hogy a kéz az egészség tükre. Komolyan nem tudom megmondani, hányszor vizsgáltam meg egy beteg kezét, és találtam valamit, ami segített a diagnózis felállításában. Szeretném beavatni Önt néhány ilyen titokba, és megmutatni néhány egyszerű vizsgálatot, amelyet otthon, most azonnal elvégezhet a kezén, és amelyek talán valami újat árulnak el az egészségéről”

Pókujjak
A hosszú, karcsú ujjak megléte genetikai betegséget jelezhet – figyelmeztetett.

Ennek ellenőrzésére Dr. Deshauer megosztott néhány tesztet, amelyet otthon is kipróbálhat.

„Kezdjük a hüvelykujjal – tehát ökölbe szorítjuk a kezünket, a hüvelykujjunkat középen” – mondta. Kilóg a hüvelykujja a másik oldalon?

„Most jöhet a csuklóteszt – tehát fogja át a csuklóját a kisujjával és a hüvelykujjával. Az enyémek összeérnek, és az önöké? Összeérnek vagy fedik egymást? Ha ezeket a dolgokat meg tudod csinálni, akkor arachnodaktíliája van.”

Az arachnodaktíliás ujjak pókszerűek, hosszúak és karcsúak.

Dr. Deshauer folytatta: „Az első dolog, ami eszembe jut, amikor valakinek arachnodaktíliája van, az a Marfan-szindróma nevű genetikai állapot.

Ez a test kötőszöveteinek rendellenessége, a test szerkezetét fenntartó, a belső szerveket és más szöveteket megtartó szövetek csoportja.

Azért aggasztó, mert szívhibákat okozhat.

Vörös tenyér
Ha azt veszi észre, hogy a tenyere vörös, az a tenyéri eritéma jele lehet, ami a májbetegség tünete. Dr. Deshauer szerint: ”Ez azért van, mert az erek kitágulnak„. Ugyanakkor ez lehet a reumás ízületi gyulladás jele is, vagy okozhatja a terhesség is – mondta.

Az ujjak hossza
Nem csak a hosszú ujjak jelezhetnek problémát, hanem az egymáshoz viszonyított hosszuk is elárulhat valamit az egészségi állapotról.

Elmagyarázta: ”Nézze meg a kezét, és vegye észre, hogy a gyűrűsujja hosszabb vagy rövidebb-e, mint a mutatóujja. Az ujjai hossza már jóval a születése előtt kialakul, és ez összefügg azzal a tesztoszteronmennyiséggel, amelynek magzatként, az anyaméhben ki volt téve.

„Egy tanulmány kimutatta, hogy a hosszabb mutatóujjú és rövidebb gyűrűsujjú férfiaknál valóban kisebb valószínűséggel alakul ki prosztatarák, és az ugyanilyen arányban hosszabb mutatóujjú és rövidebb gyűrűsujjú nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák. A kutatás még nem elég erős ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy a klinikán meg kellene mérnünk az emberek ujjhosszát, és eldönteni, hogy szükségük van-e extra rákszűrésre, ez inkább valami érdekes dolog, ami hozzáadhat a személyes kockázatra vonatkozó ismeretekhez.”

Ujjlenyomat
Dr. Deshauer talált olyan kutatásokat is, amelyek szerint az ujjlenyomatunk elárulhat valamit a vérnyomásunkról.

„Azoknak az embereknek, akiknek az ujjlenyomata örvénylő mintázatú, ahol inkább körnek, mint huroknak tűnik, nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás” – mondta.

„Meg kell mondanom, nem hiszem, hogy valaha is megnéztem volna az ujjlenyomatomat, nemhogy egy betegét, de annyira klassznak találtam, hogy meg kellett osztanom önökkel.”

Cukorbetegség
Megosztott egy másik tesztet is, amit ki lehet próbálni. Ha összefogja a kezét, hogy imajelet formáljon, és az ujjai nem tudnak összeérni, az cukorbetegséget jelezhet. Ezt valójában az okozza, hogy a cukorszemcsék a kezünk kollagénjéhez tapadnak, és így merevvé teszik azt – mondta Dr. Deshauer.

Kéztőalagút-szindróma
A karpális alagút szindróma tesztelésére azt tanácsolta, hogy tegyük össze a kézfejünket, és lazítsuk le a karunkat.

„Csak tartsa ebben a helyzetben, amíg amíg kényelmetlenül nem érzi magát. Ezzel a manőverrel tehát megpróbáljuk összenyomni a középideget, amely a karon keresztül a kéztőalagúton keresztül fut végig a karon, hogy a hüvelykujjat és az első két ujjat érzékeléssel lássa el. Ha ez zsibbadást vagy bizsergést okoz az ujjakban, az a karpális alagút szindróma jele lehet.

Kézízületek
”Normális esetben„ az ízület csontosnak tűnik, és valóban érezni lehet, hogy hol kapcsolódnak össze – mondta a doktornő. De ha az ízület megduzzadt, akkor valóban olyan érzés, mintha egy szőlőszem lenne ott, és ez fájdalmas is lehet. Ez a gyulladás jele, amelyet valószínűleg ízületi gyulladás okoz”.

Elolvasom a cikket