Jobb lehet a rák eltávolításában a robot-, mint a „hagyományos” sebész

A rákos daganatok eltávolítása rendkívül kényes művelet, ami nem is csoda, hiszen a munka során úgy kell a lehető legtöbb egészséges szövetet megőrizni, hogy közben az összes beteg sejtet ki tudják – úgymond – szedni az orvosok – írja friss cikkében az Iflscience.com. Mint az anyagban olvasható, mindez akkor is komoly kihívást jelent, ha – mondjuk – a hasról van szó, de még inkább igaz ez a nyak, a fej vagy a gerinc esetében.

A lap szerint ezek a gondok hamarosan köddé válhatnak az új, úgynevezett ASTR eljárás bevezetésével. Utóbbi valójában nem más, mint a már ismert robotsebészet egy friss, a korábbinál precízebb fajtája. Mint írják, a pontossági igény a rákműtétek esetében öt milliméter. Ez nagyjából olyan vastagságot jelent, mint egy radír a ceruza végén, vagy egy hagyományos jegygyűrű. A kihívást igazán az jelenti, hogy a daganatok szélén gyakran nagyon jól láthatók a vízszintes határok, ám a függőlegesek sokkal kevésbé szembetűnőek.

A kutatók a disznók nyelvén folytattak kísérleteket, s végül sikerült egy olyan módszert kialakítani, amely az említett függőleges elhatárolást is képes érzékelni. S mivel a robot lényegesen precízebb mozgásra képes, ezért a jövőben a műtétek is hatékonyabbá válhatnak.

Elolvasom a cikket