Orosz tudósok kiderítették, hogyan hat a fogszabályzó az agyra

Az eredményeket a The European Physical Journal Special Topics című folyóiratban tették közzé.

Az egyetem megállapította, hogy azoknál a betegeknél, akik fogszabályzót vagy elinert használnak a fogszabályozáshoz, a kezelés során részleges változások következnek be az arc lágyszöveteiben, az idegrostokban és a kapcsolódó struktúrákban.

„A fogszabályzás és a harapáskorrekció nemcsak a mosolyunkat teszi széppé, hanem megváltoztatja a kérgi aktivitás mintázatát is. Ezek a változások a fogszabályzók erőteljes hatása miatt következnek be az arc és a szájüreg szenzoraira és csontstruktúráira vonatkozóan” – mondta Anastasia Runnova, az SSMU Biofizikai és Digitális Technológiák Tanszékének vezetője.

Elmondása szerint ma a legtöbb kutató ezen a területen arra összpontosít, hogy a fogszabályzás utáni fájdalom értékelésével és kezelésével kapcsolatos neurális korrelátumokat találjon.

Az SSMU tudósai az agyi aktivitás változását vizsgálták a fogszabályozás megkezdése előtt és után olyan pácienseknél, akik nem rendelkeztek kifejezett fájdalomszindrómával. Elsőként hasonlították össze az eliner és a fogszabályzó agyi aktivitásra gyakorolt hatását, és megállapították, hogy hatásuk különbözik, és ez a különbség független digitális módszerekkel objektíven igazolható.

„Manapság a klinikusok leggyakrabban esztétikai követelmények miatt döntenek a fogszabályzás szükségességéről. Úgy véljük, hogy a fogszabályzó készülékekkel kapcsolatos, ilyen interdiszciplináris vizsgálatok segíteni fognak a fogszabályozás szükségességének további kritériumainak meghatározásában” – mondta Runnova. Hozzátette, hogy az agyi aktivitás változásainak felmérése szintén fontos szerepet játszhat a döntéshozatalban.

Emellett az agyi aktivitás észlelt változásaira hangolt biofeedback rendszerek alkalmazásával csökkenthető a fogszabályzó okozta fájdalom – mondták a tanulmány szerzői. Szerintük ez segíthet a következő öt évben egy speciális eszköz kifejlesztésében a fájdalomterápiához és a fogszabályzás önálló ellenőrzéséhez.

Runnova szerint a kutatómunka klinikai részét egy fogszabályzó fogorvosokból álló csoport végezte. Minden páciens speciális vizsgálaton esett át az agy elektromos aktivitásának egyidejű EEG-monitorozásával. A vizsgálati eredményeket a szakemberek a legújabb digitális módszerekkel elemezték.

A fizikai vizsgálat során sikerült kimutatni, hogy a merevítéssel a minták számának változása a magas frekvenciájú régiókban figyelhető meg. Az elinereken alapuló könnyű korrekció a minták számának jelentős csökkenéséhez vezet ezekben a tartományokban, míg az erős korrekció nem változtatja meg ezeket az értékeket. Ugyanakkor a figyelem, a memória és más kognitív funkciók objektív becslésében nem észleltek jelentős változásokat.

Ma a tudósok előtt a klinikai anyag bővítése és egy diagnosztikai és terápiás eszköz prototípusának megvalósítása áll. Az azonosított minták segítségével olyan agy-gép interfész hozható létre, amely diagnosztizálja az agyi aktivitás változásait, és esetleg csökkenti a fogszabályzásból eredő fájdalmat.

Elolvasom a cikket