Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára

MH/MTI
2024. március 5. kedd. 16:57
Frissítve: 2024. március 5. 17:03

A lengyel és a litván államfő, valamint Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kedden az észak-lengyelországi Korzeniewóban megtekintették a Dragon–24 fedőnevű hadgyakorlatot, amely része a Steadfast Defender–24 európai NATO-gyakorlatnak.

Az Andrzej Dudával közösen tartott sajtókonferencián Gitanas Nauseda kiemelte: Litvánia és Lengyelország azonos módon értékelik az Oroszország irányából észlelt, tartós biztonsági fenyegetést. Ennek ellensúlyozására kulcsfontosságú a NATO keleti szárnyának erősítése – hangsúlyozta Nauseda.

Andrzej Duda aláhúzta a szövetséges művelet védelmi jellegét. Úgy vélte: a Dragon-24 a mai idők kihívásaira, nevezetesen az Ukrajna elleni orosz háborúra jelent választ. „Tudvalévő, hogy ma a legnagyobb fenyegetés éppen abból az irányból érkezik” – jegyezte meg.

Felidézte: a közép-európai térségben múlt héten megkezdődött Defender–24 hadgyakorlaton mintegy kilencvenezer katona vesz részt a NATO tagállamaiból és a hamarosan belépő Svédországból, ezen belül az európai manőverek keretében Lengyelországban a Dragon–24 során kilenc tagállam húszezer katonája gyakorlatozik.

Andrzej Duda arra is kitért, hogy jövő kedden Donald Tusk lengyel kormányfővel együtt Washingtonba látogat, ahol Joe Biden amerikai elnök fogadja őket Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából.

Bejelentette: a washingtoni út előtt, hétfőn összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, amely a lengyel államfő tanácsadó testülete, és Lengyelország legfontosabb politikai vezetőiből áll. Az ülés célja az, hogy mielőtt Tuskkal együtt a Fehér Házba látogatnak, megmutassák, hogy biztonsági témákban a lengyel belpolitikai színtér egységes – magyarázta az államfő. A lengyel elnök és a kormányfő más politikai táborokhoz tartoznak, Dudát a jelenleg fő ellenzéki erőt képező Jog és Igazságosság párt jelöltjeként választották meg.

Elolvasom a cikket