Tudósok állítják, a rossz hangulat demenciához vezethet

Nyolc különböző, több mint 44 000, 49 év feletti ember bevonásával végzett vizsgálat adatait elemezve a tudósok megállapították, hogy bizonyos személyiségjegyek jelentős hatással lehetnek a demencia kockázatára.

A tanulmány megállapította, hogy a magas fokú neuroticizmussal jellemezhető személyeknél, akik hajlamosak a szorongásra, a rosszkedvre és a félelemre, nagyobb a kockázata annak, hogy idősebb korban demencia alakul ki náluk.

Ezzel szemben a lelkiismeretes, optimista és pozitív embereknél kisebb valószínűséggel fordul elő a betegség – számol be az Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Érdekes módon a kutatók azt találták, hogy a személyiségjegyek és a demencia kockázata közötti kapcsolatnak kevésbé az agy fizikai változásaihoz van köze, sokkal inkább ahhoz, hogy ezek a tulajdonságok hogyan segítenek az embereknek megbirkózni a kognitív károsodással. Ez arra utalhat, hogy az egészséges életmód és a pozitív életszemlélet fontos szerepet játszhat a demencia kialakulásának megelőzésében vagy lassításában.

A kutatók szerint, ha ezeket az összefüggéseket további kutatások is megerősítik, a személyiségjegyek kialakítására való összpontosítás már fiatal korban hatékony módszer lehet a demencia kialakulásának kockázatának hosszú távon csökkentésére.

Elolvasom a cikket