A biohulladéknak is külön gyűjtőedényben a helye

Tóth László Levente
2024. március 7. csütörtök. 4:04

– Mit lehet tudni az új hulladékgyűjtési rendszerről, amely a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékokat hivatott begyűjteni?

– Az elmúlt években jelentős strukturális és infrastrukturális változások mentek végbe a hazai hulladékgazdálkodásban, és ennek az átalakulásnak egy újabb jelentős mérföldkövéhez érkeztünk. Magyarország 14 városának meghatározott részein elindul a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtése. Az induló rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. A DTkH Nonprofit Kft. területén az új rendszer részeként elsőként Cegléd társasházi övezeteiben indult el a gyűjtés, Kecskeméten pedig – ahol 900 társasház és 25 ezer lakás érintett – március 4-én kezdődött. Fontos kiemelnem, hogy a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék-gyűjtő programban való részvétel ingyenes, ez a pluszszolgáltatás a közszolgáltatás részeként vehető igénybe. A lakosság számára a MOHU MOL Zrt. ingyenesen biztosítja az edényzetet, a hulladék begyűjtését pedig a DTkH a közszolgáltatás részeként végzi, így ezért a lakosoknak külön nem kell fizetniük.

– Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

– A programban résztvevők lakásonként egy-egy ötliteres konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, hanem jól is zárható. Tehát nem kell tartani attól, hogy az edény körül esetleg szagokat lehet érezni vagy esetleg kiszivárog, kifolyik belőle a tartalma. Emellett a társasházak is kapnak egy 120 literes, barna színű kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, az előre meghatározott napokon.

– Konkrétan milyen biohulladékok tehetőek a gyűjtőedényekbe?

– A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű, de a filter már nem! Beletehetőek továbbá a fűszerek, tojáshéj, főttétel-maradékok, pékáruk vagy éppen feldolgozott élelmiszerek, például tejtermékek és húskészítmények is. Nem szabad viszont beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt vagy – mondjuk – pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

– Külön gyűjtjük már a kommunális hulladéktól a műanyagokat, de miért fontos a biohulladékok szelektív gyűjtése?

– A biohulladék elkülönített gyűjtése az európai uniós előírások alapján 2024-től kötelező. El kell érni ugyanis, hogy a települési hulladék csaknem kétharmadát 2035-ig újra feldolgozzuk, amely nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Amennyiben az élelmiszer-maradékok kikerülnek a kommunális hulladékok közül, könnyebb lesz a vegyes hulladékok kezelése és ártalmatlanítása, továbbá több hasznosítható anyagot nyerünk vissza, vagyis még jobban elő tudjuk segíteni a körforgásos gazdaságra való áttérést. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően, a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladék 17–29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320–384 ezer tonnát tesz ki. Nemzetközi tapasztalatok alapján pedig a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gázkibocsátása, javítható a talaj minősége, és magának a hulladékkezelési rendszernek a működési hatékonysága is növelhető.

– Mihez lehet kezdeni a külön gyűjtött biohulladékkal?

– A megfelelően gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék biogáz-üzemekben hasznosul. A biogázüzemek pedig több lépésben is hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. Egyrészt villamos energiát és hőt állítanak elő, amelyekkel fosszilis energiahordozók válthatók ki. Másrészt a biogázüzem technológiai maradéka magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajerő-visszapótló anyagot ad a mezőgazdaság számára. A hasznosítható konyhai hulladékok válogatásával tehát bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy megóvjuk természeti kincseinket, és tiszta, környezetbarát országot, felelős társadalmat építsünk.

Elolvasom a cikket