A böjtölés egészségügyi előnyei és jelentős hátrányai

Európai és brit kutatók új tanulmánya szerint több mint három napra volt szükség ahhoz, hogy minden fontosabb szerv fehérjetermelését olyan módon változtassák meg, amely előre jelzi a hétnapos, kizárólag vízzel végzett böjtöt tartó résztvevők jobb egészségi állapotát.

Ezek a változások mind a 12 egészséges résztvevő (öt nő és hét férfi) esetében ugyanolyanok voltak, akiktől vért vettek a böjt előtt, alatt és utána.

„Most először láthatjuk, hogy mi történik molekuláris szinten az egész szervezetben, amikor böjtölünk” – magyarázza Claudia Langenberg, a londoni Queen Mary Egyetem epidemiológusa.

„Eredményeink bizonyítékot szolgáltatnak a böjtnek a fogyáson túlmutató egészségügyi előnyeire, de ezek csak három nap teljes kalóriakorlátozás után váltak láthatóvá – később, mint korábban gondoltuk.”

Ez hosszú idő ahhoz, hogy az emberi szervezetet megfosszuk a kalóriától, ami komoly kockázatokat rejt magában, amelyek nem biztos, hogy megérik a kívánt eredményeket.

Ha biztonságosan és egészségügyi szakember felügyelete mellett végezzük, a böjtölés egészségügyi előnyökkel járhat, de az árnyoldalait is gondosan mérlegelni kell minden egyes ember esetében. Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy a gyermekek, tizenévesek, terhesek, cukorbetegek vagy étkezési zavarokban szenvedők ne vegyenek részt az időszakos böjtben.

A böjtölés során fennáll a kiszáradás veszélye, mivel a szokásos folyadékbevitelünk mintegy 20 százaléka az ételekből származik, ezért az egyéneknek arra is ügyelniük kell, hogy sok vizet fogyasszanak.

A napokon át tartó böjtölés veszélyes lehet, és a lehetséges előnyei még mindig nem bizonyítottak egyértelműen. Ez azt jelenti, hogy ha további kutatásokat lehet végezni, a tudósok talán képesek lesznek a böjt előnyeit utánozni anélkül, hogy bárkinek is meg kellene vonnia magától a kalóriákat.

Az elmúlt években számos tanulmány utalt arra, hogy az időszakos böjtölés – szemben a tanulmányban szereplő hosszan tartó böjtöléssel – javíthatja az emberi egészség bizonyos aspektusait.

Ezek közé tartozik a fogyás, a vérnyomáscsökkenés, a csontsűrűség javulása és az étvágyszabályozás. Egyes kísérletek még arra is bizonyítékot találtak, hogy az éhség rövid ideig tartó megtapasztalása lelassíthatja a természetes öregedési folyamatot, és esetleg meghosszabbíthatja az ember élettartamát.

Mindezek ellenére a tudósok csak nagyon korlátozottan értik, hogy valójában mi történik az emberi testben, amikor az éhezéshez alkalmazkodik. A témával kapcsolatos klinikai kísérletek korlátozottak, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi szakemberek nem rendelkeznek bizonyítékokon alapuló tanácsokkal, amelyeket a betegeknek adhatnának.

A legújabb kutatás megállapította, hogy a résztvevők vérében mért mintegy háromezer fehérje közül körülbelül egyharmaduk mutatott „mélyreható szisztémás változásokat”, miután hét napig csak vizet fogyasztottak. A legnagyobb egészségügyi előnyöket jósló fehérjeváltozásokat azonban csak három egymást követő böjtöléses nap után figyelték meg.

Ezek közé tartoznak a reumás ízületi gyulladás és a szív- és érrendszeri egészség javulásával összefüggő fehérjeváltozások.

Az eredmények alátámasztják a korábbi vizsgálatokat, amelyek szintén arra utalnak, hogy a böjtölésnek több napra van szüksége ahhoz, hogy hasznosabbá váljon, mint a kalóriabevitel egyszerű csökkentése.

A legtöbb fehérje visszatér az alapszintre, amint az ember újra enni kezd, ami arra utal, hogy a böjtölésből származó biológiai változásoknak egy bizonyos ideig fenn kell maradniuk ahhoz, hogy hosszú távú egészségügyi előnyökre tegyenek szert.

„A táplálék hiánya az emberi evolúció során végig alaphelyzet volt, és a testünk a nagy metabolikus rugalmasságra való szelekciós folyamat eredménye, hogy hosszú időszakokat túléljünk nélküle” – magyarázzák a tanulmány szerzői.

„Eredményeink lehetőséget nyújtanak a böjt lehetséges egészségügyi előnyeinek szisztematikus azonosítására, és ezen ismeretek lefordítására feltételezett beavatkozásokra, többek között olyan betegek esetében, akik nem tudják betartani a hosszan tartó böjtprogramokat vagy a böjtöt utánzó diétákat.”

Tekintettel arra, hogy a jelenlegi vizsgálat mintája rendkívül kicsi, az eredmények valószínűleg nem reprezentatívak a böjtnek a sokféle emberi populációra gyakorolt hatásaira nézve. A nemzetközi tudóscsoport reméli, hogy eredményeik fontos támpontot nyújtanak a böjtöléssel kapcsolatos jövőbeli kutatásokhoz.

Elolvasom a cikket