A szomszédban már az orosz támadás forgatókönyvét elemzik

A Fico-kormány szisztematikusan másolja a magyar diplomáciai szakácskönyvet: a kül- és biztonságpolitikában eladod az ország szuverenitását Moszkvának, és orosz kenőpénzben reménykedsz – véli Jakub Janda biztonságpolitikai elemző, írja a mandiner.hu.

Az SME-nek azt írta, ez rendkívül rossz hír többek között Csehországnak, mert ha a legközelebbi szomszédja „Oroszország szatellitjévé” válik, akkor a cseh biztonság az elmúlt 30 év legveszélyeztetettebb helyzetébe kerül.

Magyarországgal együtt Szlovákia is trójai falóvá válik Oroszország számára, így jelentősen megnő az esélye annak, hogy a balti köztársaságok elleni orosz támadás esetén valamilyen ürüggyel megakadályozzák a NATO kollektív védelméről szóló szavazást, és mi nem fogunk időben, minden erőnkkel a szövetségeseink segítségére sietni – állítja a biztonságpolitikai elemző.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindenesetre a múlt héten ostobaságnak és hazugságnak nevezte azokat a nyugati véleményeket, amelyek alapján Oroszország megtámadná Európát.

Elolvasom a cikket