A végtagzsibbadás kiváltó okai

Magyar Tibor
2024. március 7. csütörtök. 4:52

A zsibbadás bárhol megjelenthet, de leginkább a végtagokban – az ujjakban, kézben, karokban, lábakban – érezhető. A végtagzsibbadás az esetek egy részében ártalmatlan, az érintett terület megmozgatásával, tornáztatásával hamarosan el is múlik, azonban különféle betegségek jele is lehet.

A zsibbadás gyakran olyan érzés, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák, vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt. Az enyhe, elsősorban felkelés vagy rossz testtartás után jelentkező tünetet – amelyet az érintett területen lévő idegek összenyomása okoz – meg kell különböztetni az állandó, szűnni nem akaró zsibbadástól.

A zsibbadás érinthet kis területet, mint az ujjak végét, de előfordul, hogy kiterjed az egész végtagra is.

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha végtagja hosszú ideje tartó zsibbadását nem a testtartása okozza, és a zsibbadás mellett olyan tünet is jelentkezik, mint a végtagok bénulása, szédülés, nehézkes beszéd, hirtelen kialakuló erős fejfájás, látászavar vagy izomgörcsök.

Abban az esetben is fontos az orvos felkeresése, ha a közelmúltban megsérült, különösen, ha a trauma a hátát, nyakát vagy a fejét érte.

Mindannyian éreztük már, hogy egy bizonyos pozíció után elzsibbadt a kezünk vagy a lábunk. De ha ez az érzés tartós vagy indokolatlanul jelenik meg, akkor egyéb betegségre kell gondolnunk. A hátterében valamilyen idegrendszeri eltérés állhat, amelynek kiváltó oka lehet szervi, idegrendszeri vagy pszichés probléma, illetve olyan alapbetegségek, amelyek elsődlegesen nem is az idegrendszert érintik. Többek között olyan betegségek tünete is lehet a végtagzsibbadás, mint a cukorbetegség, a krónikus vesebetegség, a stroke, bizonyos daganatok, migrén, de vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyeknek kóros hiányuk zsibbadást okozhat.

A zsibbadt végtag véráramlását javítja a masszírozás, segíthet néhány terápia, például a masszázs vagy akupunktúra.

Ha a zsibbadást vitaminhiány okozza, a kezelőorvos tud tanácsot adni az étrendkiegészítők szedésére.

Figyelmet kell fordítani a rendszeres testmozgásra, az elegendő pihenésre, az egészséges étrendre, az alkoholfogyasztás mérséklésére is.

Elolvasom a cikket