Erre figyeljünk, ha bolti tojást veszünk húsvétra

A 73 grammnál is nagyobb tojásokat az esetek többségében nem megfelelően táplált csirkék tojják. Héjuk vékonyabb, könnyebben törik, ráadásul sokkal több vizet tartalmaznak, mint a kisebbek, így az ízük, az állaguk sem tökéletes – írja az Essanews nyomán a lap.

A legjobb tápértékkel a szabadtartású vagy tanyasi tyúkok tojásai rendelkeznek. A méretük M-es vagy L-es. Ezeknek a tojásoknak a fehérjéjük sűrűbb, ezáltal magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, mint a legtöbb bolti tojásnak.

Figyeljünk a jelölésekre is!

Érdemes megnézni a kódot, amelyet minden egyes tojásra rányomnak. Ez elárulja, hogy honnan származik a tojás, és milyen módon tartották a tyúkot. Íme az egyes kódrészek jelentése:

Első rész:

1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás

Második rész: az ország ISO kódja, a HU jelenti a hazai termelésből származó tojást.

Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, egy 01-20 közötti szám.

Negyedik rész: az állategészségügyi kerület sorszáma.

Ötödik rész: a tojótyúk jelölés: „T”.

Hatodik rész: az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben.

Hetedik rész: a „per”-jel után az istállók száma.

Ha például a fogyasztó a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látja, akkor ezt olvashatjuk ki belőle:

„Alternatív – mélyalmos, istállós – tartásban termelt, Vas megye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep 2. sorszámot viseli a kerületben, és annak 8. istállójából származik a tojás.” Ebből a legfontosabb információ egy hazai vásárló számára, hogy a tojás hazai termelésű – olvasható a Nébih honlapján.

Elolvasom a cikket