Gépfegyverrel támadtak egy száműzetésben élő ukrán bloggerre

Az ukrán ellenzéki blogger, Anatolij Sarij azt állíja, hogy fegyveresek támadtak az autójára Spanyolországban, ahol több mint három éve él. A merénylőket egyelőre nem sikerült elfogni – közölte a Lenta.

Sarij szerint Kijev állhat a támadás mögött. Az orosz Lenta ennek kapcsán felidézte, hogy nem ez az első eset. Az ukrán blogger a katalán Tarragona városában él, és a házára 2023 októberében ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak. Az El Diario című spanyol lap akkor azt írta: korábban is fenyegették már az ellenzéki aktivista életét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 2023 júliusában hazaárulással vádolta meg Sarijt, aki szerintük együttműködött az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB).

A blogger ezt tagadta. Elmondása szerint kapcsolatban állt ugyan az ukrán belügyminisztérium egyik tisztségviselőjével, aki Oroszországba szökött, de az illetőt nem ítélte el a bíróság. Kijev egyébként kérte Sarij kiadását, de Spanyolország ezt megtagadta.

Érdemes felidézni, nem sokkal az Anatolij Sarij elleni merénylet előtt Spanyolországban meggyilkolták Makszim Kuzminovot, azt az orosz disszidens pilótát, aki egy Mi–8-as katonai helikopterrel átrepült az ukránokhoz.

Elolvasom a cikket