Gyógyír lehet ez a gyümölcs a szív- és cukorbetegeknek

Denisova szerint a grépfrút a naringenin nevű anyagot tartalma miatt segít eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből, és ezzel segít a sejteknek visszanyerni az inzulin érzékelésének képességét, amelyet ők maguk termelnek. A táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy a naringenin a gyümölcs fehér részeiben található, és keserűséget ad neki, ezért ahhoz, hogy több hasznot húzzunk a gyümölcsből, jobb, ha a fehér erezetet a gyümölcshússal együtt fogyasztjuk.

A szívbetegek számára – folytatta Denisova – a grapefruit a benne lévő kálium miatt hasznos, amely segít normalizálni a vérnyomást és a szívritmust. „A grapefruitban található antioxidánsok (fenolsavak, flavonoidok, karotinoidok, likopin) megakadályozzák a mikrogyulladás kialakulását az erekben, ami segít az érelmeszesedés megelőzésében” – tette hozzá az orvos.

Ugyanakkor, mint a táplálkozási szakember megjegyezte, vannak bizonyos korlátozások a grapefruit fogyasztásakor: például nem ajánlott ennek a citrusfélének a levét fogyasztani fájdalomcsillapítókra, antidepresszánsokra, antibiotikumokra, hormonális fogamzásgátlókra. Denisova elmagyarázta, hogy a grépfrút pépje furanokumarin nevű anyagot tartalmaz, amely csökkentheti ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát.

„Szintén óvatosan kell fogyasztani grépfrútot, ugyanis, ha fekélybetegség, májgyulladás, cholecystitis, hasnyálmirigy-gyulladás, allergia fenn áll, akkor el kell kerülni” – sorolta.

Elolvasom a cikket