A malária még mindig rengeteg halálos áldozatot szed

MH/MTI
2024. március 7. csütörtök. 8:32

whoAz ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által Yaoundéban szervezett konferencián Kamerun mellett Burkina Faso, Ghána, Mali, Mozambik, Niger, Nigéria, Uganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán és Tanzánia tárcavezetői képviseltették magukat. Ez az a 11 afrikai ország, ahol a WHO adatai szerint Afrika-szerte a legmagasabb a malária halálos áldozatainak száma.

A miniszterek a nyilatkozatban leszögezték, hogy a politikai akarat mellett nemzetközi támogatásra is szükségük van.

Január végén Kamerunban kezdték meg a világ első malária elleni oltási kampányát, a WHO és a Gavi vakcinaszövetség szervezésében. A kampány során a brit GSK gyógyszergyártó vakcináját használták, mely iránt már több mint 30 afrikai ország fejezte ki érdeklődését.

A malária a szervezet adatai szerint évente több mint 600 ezer halálos áldozatot szed, 95 százalékát Afrika kontinensen, ahol a megbetegedések száma 2019 és 2022 között 218 millióról 233 millióra nőtt. A WHO emlékeztetett arra, hogy a malária elleni küzdelem világszerte alulfinanszírozott és az erre fordított 4,1 milliárd dollár alig kicsivel több az erre előirányzott összeg felénél.

A maláriát bizonyos nőstény szúnyogok által terjesztett paraziták okozzák. A betegség tünetei között van a láz, a hidegrázás, a fejfájás, az izomfájdalom és a fáradtság, valamint felléphet hányinger, hányás és hasmenés is. Egyes esetekben életveszélyes szövődményeket – veseelégtelenséget, agyvérzést vagy kómás állapotot – is előidézhet a fertőzés.

Elolvasom a cikket