Emberéleteket követel a papagájkór

MH
2024. március 8. péntek. 4:59

A papagájlázat egy, a Chlamydia családba tartozó baktérium okozza, amely számos vadon élő és lakásban tartott madárfajban, valamint baromfiban megtalálható. A fertőzött madarak nem mindig tűnnek betegnek, de légzés vagy ürítés révén tovább tudják terjeszteni a baktériumot.

Az emberek általában úgy kapják el a papagájlázat, hogy belélegzik a fertőzött madár ürülékéből származó port, vagy ha az megcsípi őket, vagy csak érintkeznek a csőrével. Fertőzött állat elfogyasztása révén viszont nem terjed.

Nagyon ritka esetben emberről emberre is terjed a betegség. A legutóbbi esetek többségében az emberek háziasított vagy vadon élő, fertőzött madarakkal érintkeztek, mielőtt megbetegedtek volna.

A legtöbb, papagájlázat elkapó ember enyhe tünetekkel küzd, amelyek a beteg madárral való érintkezés után öt-tizennégy nappal jelentkeznek. A leggyakrabban fejfájás, izomfájdalom, száraz köhögés, láz és hidegrázás jellemzi. Antibiotikumokkal szokták kezelni, és az emberre nézve ritkán halálos kimenetelű.

Az elmúlt hónapokban Németországban, Ausztriában, Svédországban bukkant fel a betegség. Dániában négy, Hollandiában egy ember halt bele a fertőzésbe.

Elolvasom a cikket