A reteknek számos fajtája létezik: hosszú és fehér sörretek, kerekded vajretek, hónapos retek. Bármelyiket választjuk, sokat tehetünk vele az egészségünkért.
Segíti az emésztést és a fogyást
A retek rostban gazdag, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, száz gramm mindössze 16 kcal. A magas rost- és víztartalma miatt laktató, így hosszan eltelít, valamint serkenti az emésztést és az anyagcserét. Emellett gátolja a felesleges zsír felgyülemlését is a szervezetben.
Szépségvitamin-bomba
Nagy mennyiségben található benne A-, C- és K-vitamin, amelyek például a szem, a bőr, a haj és a körmök egészségéhez járulnak hozzá. Emellett ásványi anyagokban is gazdag, például káliumban, kalciumban, nátriumban és vasban. Ezek szabályozzák a vércukorszintet, a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást. Mindezzel jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszer egészségére. Antioxidánstartalma miatt pedig véd a szabad gyökök káros hatásaitól is.
Magas víztartalma kitűnően hidratálja a szervezetünket. Pürésített nyers retekből pedig készíthetünk tisztító arcpakolást is. A hajhullással szemben is rendkívül hatékony: a fekete retekből kinyert lé a fejbőrbe masszírozva serkenti a haj növekedését.