Ideiglenes kikötővel enyhítene a Gázai övezetben tapasztalható élelmiszerválságon az USA

Az elképzelés szerint így tengeri úton is segélyeznék a háború sújtotta palesztin térség mintegy 2,3 millió rászoruló lakóját.

A kikötő nagy része egy ideiglenes rakpart lenne, amelynél – élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és szükségszállásokat is szállító – nagyobb hajók is kiköthetnének.

Egy másik amerikai illetékes szerint egy ilyen ideiglenes létesítmény „napi több száz teherautónyi segélyszállítmány kapacitásbővítést jelentene”.

A tengeri szállítmányokat Cipruson keresztül bonyolítaná az Egyesült Államok szövetségeseivel közösen. A megvalósítás néhány hetet venne igénybe. Amerikai katonák közreműködésére helyben nem lenne szükség.

További részletet az elképzelésről nem tettek közzé. Az illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a gázai övezeti lakosságnak szánt jelenlegi segélyszállítmányok „korántsem elegendők és korántsem elég gyorsan haladnak”.

A Háárec című izraeli lap szerdán cikkezett arról, hogy Izrael első alkalommal engedélyezte a tengeren keresztül történő humanitárius segélyezést a Hamász radikális izslamista szervezet felszámolására indított háború kezdete óta. A közlés szerint Izrael közelebbről nem meghatározott nemzetközi szervezetekkel kötött erre vonatkozó megállapodást.

Spanyolország újabb 20 millió euró segélyt folyósít az UNRWA-nak

A spanyol kormány újabb, ezúttal 20 millió eurós (7,9 milliárd forint) segélyt folyósít az ENSZ palesztin menekültek segélyező ügynökségének (UNWRA), hogy támogassa „nélkülözhetetlen munkáját” Gázában – jelentette be a spanyol külügyminiszter csütörtökön Madridban.

„Nem engedhetjük meg, hogy az UNRWA leállítsa az élelem és az oktatás biztosítását” – fogalmazott José Manuel Albares, hangsúlyozva, hogy az ügynökség tevékenysége „élet-halál kérdés” a mintegy 6 millió palesztin számára, akiket ellát.

A tárcavezető megismételte: Spanyolország elítéli a Hamász „szörnyű terrortámadásait”, és követeli az összes túsz azonnali szabadon bocsátását.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa köszönetet mondott a spanyol támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy az példaként szolgál majd más országok számára is források biztosítására.

Spanyolország február elején már 3,5 millió euró (1,3 milliárd forint) támogatás hagyott jóvá az ügynökségnek, miután 18 ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Németország felfüggesztette hozzájárulását, mert az izraeli hatóság közölték: a szervezet több tagja részt vett a Hamász október 7-i terrortámadásában.

Az UNRWA kötelezettséget vállalt arra, hogy felülvizsgálja a személyzet terroristatevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat.

Az Európai Bizottság múlt pénteken bejelentette: 50 millió eurót szabadít fel a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból. A fennmaradó 32 millió eurót a bizottság két részletben fogja átutalni.

Elolvasom a cikket