Magyar találmány: mobil italospalack-visszaváltó automatákat vezetnek be országszerte

Világszerte egyedülálló az a magyar találmány, amely valójában egy mobil visszaváltó: először megszámolja, azonosítja, majd összepréseli a műanyag palackokat. A berendezést olyan településeken használják majd, ahol nincs visszaváltó automata. A kereskedések pedig azonnal megkapják érte a visszaváltási árat.

„A rendszer lényege, hogy a kisbolt által kézzel összegyűjtött mennyiséget leszámoljuk, azonosítjuk és összepréseljük, hogy a kisbolttól visszavett palackokat tömörítve tudjuk szállítani, ne levegőt szállítsunk, hatékony legyen gazdaságilag is ez a folyamat, és környezetvédelmi szempontból is a lehető legkisebb láblenyomata legyen” – nyilatkozta a gyártó cég alapítója az M1 Híradónak.

A kötelező visszaváltási rendszert idén január 1-jétől vezették be Magyarországon. A fém, műanyag és üveg italcsomagolásokat a boltoknak maximum háromliteres kiszerelésig vissza kell venniük egy bizonyos díj ellenében.

„Egy mobilapplikáció segítségével tudják visszavenni a fogyasztóktól a palackot, azt zsákokban tárolni és a mobilautomata-szolgáltatásunk házhoz megy ezekért a csomagolásokért, helyben megszámolja, azonosítja a palackokat, és ami nagyon fontos: azonnal visszatéríti az ötvenforintos visszaváltási díjat a kisboltok részére” – tette hozzá Szabó Szilvia, a MOHU Zrt. gyártói felelősségi rendszerek vezetője.

Elolvasom a cikket