Szájban jelentkező tünetek, amelyek cukorbetegségre utalhatnak

A figyelmeztető jelek nem feltétlenül okoznak rosszullétet, ezért a legfontosabb, hogy tudjuk, mire kell figyelni.

Míg az olyan jellegzetes jelek, mint a gyakori WC-szükséglet és a nagyfokú szomjúság a cukorbetegség tünetlistájának élén állnak, más, kevésbé ismert tünetek is utalások lehetnek.

A Better Health Channel szerint a cukorbetegség első jelei és tünetei a szánkban jelentkezhetnek: Az egészségügyi portál elmagyarázza, hogy ha odafigyelünk a szájüregi egészségünkre, és beszélünk orvosunkkal a gyanús változásokról, az a korai felismeréshez vezethet.

A cukorbetegek szájüregi egészségügyi problémáinak oka a magas vércukorszintben keresendő. A magas vércukorszint miatt a betegségben szenvedő betegek kevésbé ellenállók a fertőzésekkel szemben, és nem tudnak olyan könnyen gyógyulni. Ez olyan szájban jelentkező tünetekhez vezethet, mint a:

– parodontális (íny) betegség,
– ínytályogok,
fogszuvasodás,
– gombás fertőzések (például szájpenész)
– lichen planus (gyulladásos, autoimmun bőrbetegség),
– szájfekélyek,
– ízlelési zavarok,
– szájszárazság, égő száj az alacsony nyálszint miatt.

A Better Health Channel azt tanácsolja, hogy fordítson nagy figyelmet a szájüregi egészségére és a fogápolásra, ha cukorbetegséggel él. Hat–tizenkét havonta keresse fel fogorvosát, aki tanácsot ad, hogyan őrizheti meg fogai és ínye egészségét.

Az Expres.co.uk-nak adott korábbi interjújában Rizwan Mahmood, a Rüh Dental vezető fogorvosa kifejtette, hogy a fogorvosok élen járnak az olyan súlyos egészségügyi állapotok kiszűrésében, mint a cukorbetegség, amely anélkül alakulhat ki a szervezetben, hogy tudnánk róla.

Elmondta: „A betegséget nem lehet megelőzni: ezért az embereknek évente legalább kétszer fel kell keresniük a fogorvosukat ellenőrzés és tisztítás céljából. Az is bölcs dolog, ha tisztában vannak a szájban bekövetkező változásokkal. Ha bármi rendelleneset észlel, keresse fel fogorvosát vagy orvosát”.

Bár a szája is kongathatja a vészharangokat, a cukorbetegség legfontosabb tünetei, amelyeket érdemes ismerni, a következők:

– nagy szomjúságérzet,
– a szokásosnál sűrűbb vizelés,
– nagyon fáradtnak érzi magát,
– fogyás és izomtömegcsökkenés,
– viszketés a pénisz vagy a hüvely körül, vagy gyakori szájpenészes panaszok,
– homályos látás.

Elolvasom a cikket