Vámmentes marad az e-kereskedelem

Tóth László Levente
2024. március 7. csütörtök. 9:22

A WTO-tagok megállapodtak, hogy megújítják az „e-kereskedelmi moratóriumot”, fenntartva az online szolgáltatások vámmentes kereskedelmét, beleértve az alkalmazásokat, játékokat és szoftvereket, valamint a digitálisan továbbított tartalmakat, például zenéket, videókat és egyéb digitális fájlokat. A digitális kereskedelem már most is a globális kereskedelem közel egynegyedét teszi ki, és jelentősége csak tovább fog növekedni.

Az EU eredményeket ért el a WTO miniszteri ülésén, de továbbra is fontos munka vár a globális kereskedelmi szabálykönyv reformjára – állapította meg az Európai Bizottság. Egy hét intenzív együttműködés után az EU tárgyalóinak fontos megállapodásokat sikerült elérniük a Kereskedelmi Világszervezet 13. miniszteri ülésén Abu-Dzabiban. Az egyezségek az e-kereskedelemről, a szolgáltatások globális kereskedelmét javító új szabályokról, a környezetvédelmi együttműködésről, valamint a fejlődő országok pozíciójának megerősítéséről szólnak a globális kereskedelmi rendszerben.

Az EU szerette volna elérni, hogy megszülessenek az egyezségek, például a globális halászati ​​támogatásokról szóló átfogó megállapodás, a mezőgazdasági reform és a vitarendezés terén. Az EU sajnálja – hívták fel a figyelmet a Bizottságnál –, hogy a WTO-tagok nagy többségének hajlandósága ellenére nem sikerült kompromisszumot találni ezekben a kérdésekben.

A WTO-tagok ugyanakkor megállapodtak abban, hogy megújítják az „e-kereskedelmi moratóriumot”, fenntartva az online szolgáltatások vámmentes kereskedelmét, beleértve az alkalmazásokat, játékokat és szoftvereket, valamint a digitálisan továbbított tartalmakat, például zenéket, videókat és egyéb digitális fájlokat. A hosszabbítás hozzájárul a digitális szolgáltatások már most is virágzó globális kereskedelmének növekedéséhez. Az e-kereskedelmi moratórium 1998 óta van érvényben, és kulcsfontosságú a vállalkozások – különösen a kkv-k – és a fogyasztók számára világszerte. Lehetővé teszi számukra, hogy az elektronikus kereskedelemben részt vegyenek, valamint olcsóbban és könnyebben hozzáférjenek az elektronikus szolgáltatásokhoz.

A fejlődő országok vállalkozásai számára is kulcsfontosságú a globális terjeszkedés – mutatott rá a Bizottság. A digitális kereskedelem már most is a globális kereskedelem közel egynegyedét teszi ki, és jelentősége csak tovább fog növekedni. Az EU továbbra is erőfeszítéseket tesz a WTO-ban egy olyan befogadóbb, kiszámíthatóbb és szabályokon alapuló globális kereskedelmi rendszer létrehozása érdekében, amely megfelel a digitális gazdaságnak, beleértve az elektronikus továbbításra kivetett vámok hosszú távú megoldásának keresését is.

Elolvasom a cikket