A Covid–19 hat az intelligenciánkra

A Covid–19 még enyhe esetekben is jelentős, mérhető kognitív hanyatlást okoz azokhoz képest, akik soha nem fertőződtek meg a vírussal. Az agyköd valós, és egy év alatt akár 6 IQ-pontot is elveszíthetünk.

A londoni Imperial College kutatóinak új tanulmánya a Covid–19-en átesett emberek kognitív és memóriafeladatok elvégzésében mutatott ki kisebb hiányosságokat, ami a SARS-CoV-2 vírus egy újabb hosszú távú hatása a szervezetünkre, amiről eddig nem tudtunk.

Prof. Adam Hampshire elmondta: „A Covid–19 kognitív funkciókra gyakorolt lehetséges hosszú távú hatásai aggodalommal töltik el a lakosságot, az egészségügyi szakembereket és a politikai döntéshozókat, de eddig nehéz volt objektíven mérni őket nagy népességű mintán.

A Covid–19 évente 3-6 IQ-pontot vesz el.

A REACT (Real-Time Assessment of Community Transmission) a világ egyik legnagyobb és leghosszabb Covid–19-vizsgálata. A 2020 áprilisában kezdődött projektben körülbelül 3 millió angliai ember vesz részt, és célja, hogy jobban megértsük, kik és milyen hosszú távú tünetektől szenvednek a betegségben.

Ebben a konkrét vizsgálatban körülbelül 112 000 ember vett részt, akik online kérdőíveket töltöttek ki a Cognitron platformon, amelyet a SARS-CoV02 vírus által érintett kognitív területek mérésére terveztek. Minden résztvevő megadta a Covid–19 kórelőzményét is, ami lehetővé tette a kutatók számára, hogy összehasonlítsák a kognitív funkciók pontszámait a tünetek időtartamával és súlyosságával. A teljes vizsgálati csoport legfeljebb három-négy százalékát sorolták a hosszú távú Covid–19-ben szenvedők közé, akik 12 hétnél hosszabb ideig tartó tünetekről számoltak be. Legtöbbjüknél a betegség tünetei akár egy évvel később is jelentkeztek.

A Covid–19 számos kognitív területen – különösen a memóriával kapcsolatos területeken – mutatkozó hiányosságokkal hozható összefüggésbe, mint például a percekkel korábban látott tárgyakról készült képekre való emlékezés képessége. A kutatók úgy vélik, hogy ez inkább az új emlékek kialakításával kapcsolatos problémáknak, mint a felgyorsult felejtésnek tudható be. Az egyének kisebb hiányosságokat mutattak egyes végrehajtó és gondolkodási képességeket vizsgáló feladatokban is, például a térbeli tervezést vagy a verbális gondolkodást igénylő feladatokban.

Ami még érdekesebb, hogy a kutatók kis, de statisztikailag szignifikáns különbségeket találtak a kognitív funkciókban azok között, akik gyorsan felépültek a rövid Covid–19 fertőzésből, és azok között, akiknek nem volt fertőzésük. A kognitív pontszámok körülbelül 3-6 IQ-pontnyi különbséggel korreláltak. Bár egy enyhe, átmeneti SARS-CoV-2 vírusfertőzés következtében bekövetkező 3 IQ-pontos csökkenés nem lenne különösebben észrevehető az átlagember mindennapi életében, a szakértők szerint az ilyen hiányosságok népességi szinten jelentősek lehetnek.

A brit tudósok megállapításai aggasztóak. A Covid–19 világjárvány emberek millióit érintette világszerte, és a vírus okozta kisebb kognitív deficitnek is nagyobb, hosszú távú következményei lehetnek, amelyeket most még nem látunk.

Elolvasom a cikket