A hongkongi parlament egy új, szigorúbb biztonsági törvénytervezetről tárgyal

MH/ MTI
2024. március 8. péntek. 7:29
Frissítve: 2024. március 8. 8:40

A tervezetet pénteken terjesztik megvitatásra és szavazásra a 70 tagú hongkongi Törvényhozó Tanács (parlament) elé.

Eszerint életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtanák a kínai fegyveres erők tagját lázadásra történő felbujtás esetén. Ugyanez a büntetés járna egy „külső erővel” vagy külföldi kormánnyal történő együttműködésért a különleges igazgatási övezet infrastruktúrájának gyengítéséért vagy az annak okozott kárért, ezáltal pedig a nemzetbiztonság veszélyeztetéséért.

John Lee hongkongi kormányzó január végén tájékoztatott az új biztonsági törvénytervezet részleteiről, amelyet a tervek szerint a parlament első és második olvasatban pénteken tárgyal meg. Elfogadása biztosra vehető, minthogy a törvényhozásnak sok Pekinghez hű tagja van. Lee gyorsan keresztül akarja vinni a jogszabályt.

A törvénytervezet ellenzői a demokratikus ellenzékkel szembeni fellépés eszközét látják a tervezetben. A 2020 óta érvényben lévő biztonsági törvény az elszakadási törekvésre, felforgatásra, terrorizmusra és külföldi erőkkel való együttműködésre terjed ki. Az új tervezetbe bekerült a hazaárulás, lázadás és államtitkok eltulajdonításának bűncselekménye is.

Elolvasom a cikket