A paradicsomlé megvéd minket a veszélyes baktériumoktól

A paradicsom könnyen hozzáférhető és olcsó zöldség, amely a benne található antioxidáns és antimikrobiális bioaktív molekuláknak köszönhetően számos egészségügyi előnnyel jár. Bár antioxidáns tulajdonságaikról már szinte kívül-belül tudunk, az antimikrobiális tulajdonságaikat még nem nagyon vizsgálták.

A Cornell Egyetem kutatói a paradicsomlé és a paradicsomból származó antimikrobiális peptidek antimikrobiális tulajdonságait vizsgálták az élelmiszer eredetű kórokozókkal szembeni hatékonyságuk szempontjából, különös tekintettel a Salmonella enterica, szerotípus typhi nevű kórokozóra, amely különösen az embereket érinti és a tífuszért felelős.

Jeongmin Song professzor a Cornell Egyetemről azt mondja: A hatóanyagok, amelyekkel az emberiséget megvédik, nem jelentenek veszélyt:

A vizsgálat fő célja az volt, hogy kiderítsük, a paradicsom és a paradicsomlé képes-e elpusztítani a bélrendszeri kórokozókat, köztük a Salmonella typhi-t, és ha igen, milyen tulajdonságaik vannak, amelyek miatt működnek.

A paradicsomlé vitaminbomba és baktériumgyilkos.

A paradicsom (Solanum lycopersicum) olyan zöldségféle, amely egyedülálló íze és széles körű konyhai felhasználása miatt világszerte rendkívül népszerű. A paradicsom igazi vitaminbomba, amely ráadásul kevés kalóriát tartalmaz. Bőségesen tartalmaznak likopint, polifenolokat és vitaminokat, ami számos egészségügyi előnnyel jár.

Emellett a paradicsom előnye, hogy számos, eltérő éghajlati viszonyokkal rendelkező régióban képes megélni. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének 2021-es jelentése szerint Ázsia a világ vezető paradicsomtermelője, amely e zöldségfélék 64,8 százalékát adja.

A tudósok először laboratóriumban tesztelték, hogy a paradicsomlé valóban megöli-e a Salmonella Typhit. Miután megbizonyosodtak róla, hogy igen, a tudósok megnézték a paradicsom genomját, hogy megtalálják az érintett antimikrobiális peptideket – kis fehérjéket, amelyek károsítják a mikrobákat összetartó baktérium membránt. A kutatók kiválasztottak négy lehetséges antimikrobiális peptidet, és tesztelték, hogy mennyire működnek a Salmonella Typhi ellen. Ez segített nekik megtalálni két antimikrobiális peptidet, amelyek hatásos a tífuszt okozó baktérium ellen.

Több vizsgálatot végeztek a Salmonella typhi tífuszos helyeken előforduló változataival kapcsolatban. Számítógépes szimulációkat is használtak, hogy többet tudjanak meg arról, hogy az antimikrobiális peptidek hogyan pusztítják el a Salmonella typhit és más bélrendszeri kórokozókat.

A paradicsomlé bizonyítottan hatékony a Salmonella typhi, annak hipervirulens változatai és más, az emésztőrendszer és a húgyutak egészségét károsító baktériumok elpusztításában. Ez arra ösztönözheti a lakosságot, hogy gyakrabban fogyasszon paradicsomot és más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező zöldségeket.

Elolvasom a cikket