A Pesti Vigadóban megnyílt Kovács Miklós Kossuth-díjas kékfestő mester életmű-kiállítása

A kiállítás megnyitóján a jelenlévőket Kékedi László, népi iparművész, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője üdvözölte. Turi Attila, az MMA elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a kékfestő mesterség a Kovács családban nemzedékről nemzedékre hagyományozódott, máig példát mutatnak arra, hogy az apáról fiúra szálló mesterség művészévé lehet válni, és a szorgalmas munkából tisztességesen meg lehet élni.

Kiemelte, hogy az UNESCO által a szellemi, kulturális örökség listájára felvett kékfestő mesterek közül kiemelkedik Kovács Miklós műhelye, amely berendezésével és formakészletével nem csupán hazai, de az európai ipartörténet ritkaságai közé tartozik. Az MMA elnöke hangsúlyozta: „a népviseletben az ember önkéntelenül kiegyenesíti a tartását, s a test mozdulata visszahat a lélekre is. A derekas testtartás egyben tiszta lélektartás is, mely az ősök tiszteletén alapuló, a fenntartható közösséget éltető, az utódoknak hagyományozható életútban virágzik ki”.

Dr. Csonka-Takács Eszter néprajzkutató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „Miklós bácsi egy jelenség, aki olyan örökséget képvisel, amelyet mindig meg tudott újítani”. Új gépeket hozott létre, s a kékfestő anyagon különféle színek alkalmazását célzó kísérleteket végzett. Dr. Csonka-Takács Eszter hangsúlyozta, hogy Kovács Miklós bevonta a családját is a mesterségbe, mert tudja, hogy a következő generációk kezében van a jövő tudása.

A népi iparművészetben alapvető követelmény, hogy ruha ma is viselhető, használható legyen

A népi iparművészetben alapvető követelmény, hogy ruha ma is viselhető, használható legyen

Fotó: MMA

A tárlatot különlegesnek nevezte, kiemelve a kiállítótér közepén található „kékfestő útvonalat”, ami arra a jellegzetes műhelyképre utal, ahol mindig szárítják, festik, vagy éppen mintázzák az anyagokat. „Számomra ez a kékfestő útvonal Miklós bácsi életútját jelképezi, hiszen itt több mint száz anyagot láthatunk. Benne van Miklós bácsinak és családjának a kreativitása, sokszínűsége. Benne van a szellemi gazdagság, sokféleség, a sokszínűség, és természetesen a kékfestés” – tette hozzá.

Ifjú néptáncosok adtak műsort a kiállítás megnyitóján

Ifjú néptáncosok adtak műsort a kiállítás megnyitóján

Fotó: MMA

A kiállítás megnyitóján a Dűvő Citerazenekar, a tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola néptáncosai, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanulói és tanárai Kovács Miklós mester és a kiállítás tiszteletére készített műsorszámait láthatta a közönség.

Elolvasom a cikket