Az oltást a jobb vagy a bal karba kérjük?

Általában a vakcina beadása előtt a nővér megkérdezi melyik karba adja az oltást, ezt maga a beteg választja ki. Hiszen nem zárható ki, hogy a karban duzzanat vagy fájdalom jelentkezik, ezért célszerű azt a kart választani, amelyet néhány órára funkcionálisan képes „feláldozni”. Úgy tűnik azonban, hogy a világszerte alkalmazott séma hamarosan változni fog, legalábbis bizonyos esetekben.

Az Oregon Health & Science University (OHSU) kutatói akár négyszeres immunválasz-növekedésről számoltak be, amikor a betegek felváltva – egyszer az egyik, egyszer a másik karjukba – kapták a több dózisú vakcinát.

A kutatók 947 olyan személy vérében mértek ellenanyagválaszt, akik két adag Covid–19 vakcinát kaptak, a második adagot az első injekcióval azonos vagy ellentétes karban. Az eredmények meglepőnek bizonyultak.

Az emberektől az oltás után különböző időpontokban vett szérummintákat vizsgálták, és az immunválasz jelentős – akár négyszeres – növekedését fedezték fel abban a csoportban, amelyik az ellenkező karban kapta az emlékeztető adagot. A javuló válasz egyértelműen három héttel az emlékeztető dózis után jelentkezett, és több mint 13 hónapig fennmaradt. A kutatók fokozott immunitást találtak az eredeti SARS–CoV–2 törzzsel szemben, és még erősebb immunválaszt az Omicron változatra, amely körülbelül egy évvel a karváltás után jelentkezett.

Az új eredmények szerint a többadagos oltóanyagot ellentétes karban kell beadni. A karok cseréjével lényegében egy helyett két helyen hozunk létre memóriát.

Bár a tanulmány a Covid–19 elleni vakcinákra összpontosított, a kutatók szerint arra számítanak, hogy a javuló immunválasz más, több dózisú vakcinák esetében is hasonló lehet. További vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy ez javítja-e az immunválaszt más készítményeknél is, különösen gyermekeknél.

Elolvasom a cikket