ENSZ: Haitin több ezer várandós nő életét veszélyeztetik a bandaháborúk

MH/MTI
2024. március 8. péntek. 22:02

Haiti kormánya a tömeges fosztogatások és a rendőrőrsök elleni támadások miatt csütörtökön meghosszabbította a szükségállapotot és az éjszakai kijárási tilalmat. A fegyveres bandák el akarják érni a miniszterelnök és kormánya lemondását, ezért a nemzetközi repülőtér ostrom alatt tartásával akadályozzák, hogy Ariel Henry miniszterelnök visszatérjen az országba külföldi körútjáról, amelyen nemzetközi támogatást igyekezett szerezni kormánya válságtervéhez. Jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik.

Az ENSZ Integrált Haiti Irodája (BINUH) közölte: amennyiben a helyzet nem változik, a háromezer nőből négyszázötvennél végzetes szülészeti szövődmények alakulhatnak ki. Körülbelül ötszázra tehető a száma azoknak közülük, akik nemi erőszak áldozatai, és ők még inkább ki vannak téve annak, hogy ellátás nélkül maradnak.

A bandák a tömeges nemi erőszakkal is befolyási területüket akarják növelni – írta közleményben a BINUH, hozzátéve: partnerszervezeteikkel azon fáradoznak, hogy minél több biztonságos tábort alakítsanak ki a belső menekültek számára, és ott a nők is biztonságban lehetnek. A rossz közállapotok miatt számos segélyszervezet felfüggesztette a működését az országban. Sok nő a szomszédos Dominikai Köztársaságba menekül, és ha várandóssága miatt vagy már gyermekét megszülve ott egészségügyi ellátást akar kapni, akkor beszámolók szerint őrizetbe veszik és kitoloncolják őket hazájukba. Haitiak gyermeke Dominikán nem jogosult helyi állampolgárságra.

Elolvasom a cikket