Ezeket az ételeket kell feltétlenül kizárni az étrendből, ha cukorbeteg

A magas vércukorszint súlyos egészségkárosodást okozhat, mint például cukorbetegség, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak.

Szerencsére a megfelelő táplálkozás lehetővé teszi, hogy a cukrot kordában tartsuk. A vércukorszintet megemelő élelmiszerek egy részének elhagyása az első lépés az egészség felé vezető úton.

Édes szénsavas italok

A gyors szénhidrátok talán legnyilvánvalóbb forrása az üdítők. Ezek szó szerint tele vannak cukorral, adagonként akár 10-12 teáskanálnyit is tartalmaznak. Egy ilyen adag azonnal megemeli a vércukorszintet.

Az üdítők rendszeres fogyasztása inzulinrezisztenciához vezethet – egy olyan állapothoz, amikor a sejtek már nem reagálnak az inzulinra. Ez rendkívül veszélyes, mivel az inzulin felelős azért, hogy a szervezet lebontsa a cukrokat.

Nem csoda, hogy az édes italok kedvelői 2-3-szor nagyobb valószínűséggel szenvednek cukorbetegségben. Ezért a magas cukortartalmú üdítőket teljesen ki kell zárni az étrendből. Válassza a vizet, a zöld teát, a gyógynövények főzeteit – ezek nem csak nem növelik, hanem csökkentik is a glükózszintet.

Akik viszont inzulinrezisztensek, vagy 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek óvatosan fogyasszák a zéró üdítőket, teákat, ízesített vizeket, ugyanis ezek is inzulinválaszt válthatnak ki. Két étkezés között ezért érdemes szigorúan csak vizet inni.

Fehér kenyér és péksütemények

A gyors szénhidrátok másik gyakori forrása a fehér kenyér, zsemle, kenyér. A fehér lisztből készült termékeknek nagyon magas a glikémiás indexe. Azonnal megemésztődnek, és meredeken megemelik a vércukorszintet.

Ugyanez a helyzet a pitékkel, fánkokkal, süteményekkel – mindezek a finomságok azonnali inzulintermelést igényelnek. A zavart anyagcserével rendelkező emberekre ezek meglehetősen veszélyesek.

Jobb, ha a fehér kenyeret teljes kiőrlésű, rozsos kenyérrel helyettesítjük. Ez rostot tartalmaz, ami lassítja a cukrok felszívódását. A pékáruk közül részesítsük előnyben a cukortartalom nélküli gabonás vagy diós változatokat.

Gyümölcskonzervek és gyümölcslevek

A gyümölcsök első ránézésre hasznos, vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó termékek. A konzervek, frissen facsart gyümölcslevek és kompótok azonban hatalmas mennyiségű fruktózt tartalmaznak, ami meredeken megemeli a vércukorszintet.

A magas cukortartalom miatt jobb, ha a bogyós gyümölcsöket és gyümölcsöket természetes formában fogyasszuk, nem feldolgozva, valamilyen lassú felszívódású szénhidrát mellé, például korpovit keksszel. A turmixolással a szénhidrát felszívódása gyorsul, ezért csak nyersen, vagy sütve érdemes fogyasztani a gyümölcsöket.

Keményítőtartalmú zöldségek

Sok egészséges zöldség túlzott mennyiségben magas keményítőtartalmuk miatt cukorszint-emelkedéshez vezethet. Ilyen ételek például a burgonya és a kukorica.

Ezeknek a zöldségeknek a fogyasztásakor glükóz kerül a véráramba. Természetesen nem szabad teljesen kizárni őket az étrendből. A burgonyát leginkább heti egyszer, sütve ajánlják, semmiképpen sem pürésítve fogyasztani. A kukorica pedig, ha konzerves a cukrozatlan változatot válasszuk, popcorn esetén pedig hatalmas adag vajat érdemes hozzátenni.

Zsíros húsok és kolbászok

Néhány ember érzékeny lehet a zsíros, vörös húsból készült termékekre is, amely megemelheti a vércukorszintet. A marha-, bárány-, sertés- és kolbászfélék telített zsírokban gazdagok, ezért, érdemes módjával fogyasztani ezeket.

Túlzott fogyasztásuk esetén megzavarják a sejtek inzulinérzékenységét. Ennek következtében kompenzációs glükózfelszabadulás következik be. Jobb, ha a zsíros húsokat sovány húsokkal – csirke, pulyka, hal – helyettesítjük.

Az alkohol több okból is veszélyes a cukorbetegek számára. Először is, maga az alkohol sok cukrot tartalmaz, különösen az édes borok, likőrök, koktélok.

Másodszor, az alkohol megzavarja a hasnyálmirigy inzulintermelését.

Még mérsékelt dózisok is okozhatnak a cukorbetegeknél a glükózszint hirtelen megugrását. Ezért cukorbetegként jobb, ha teljesen elutasítunk mindenféle alkoholt, ugyanis egy-egy görbe este akár halálos kimenetelű is lehet egy cukorbetegnek.

Kész mártások

Sok ipari szósz, ételízesítő, salátaöntet rejtett cukrot tartalmaz. A ketchup, a majonéz, a szójaszósz, sőt a mustár is gyakran erősen cukrozott.

Az ilyen adalékanyagok az íz javítására készülnek, de meredeken növelik az étel glikémiás indexét is.

Jobb, ha a szószokat és önteteket magunk készítjük, vagy speciális üzletekben vásárolunk, ellenőrizve az összetételt.

Természetesen a táplálkozás nem az egyetlen tényező. Fontos a testsúlykontroll, a rendszeres testmozgás, az orvos által előírt gyógyszerek szedése is. De a megfelelő étrend a kulcs a hosszú távú sikerhez a cukorbetegség és az elhízás elleni küzdelemben.

Elolvasom a cikket