Hatalmas energiák szabadulnak fel ma éjszaka

Az ősi hindu szentírásokból származó Shivaratri szimbolikával és hagyományokkal átitatott esemény. A hívők úgy gondolják, hogy ezen az éjszakán Shiva előadja isteni táncát, a Tandavát, amely a teremtés, a megőrzés és a pusztulás ciklusát szimbolizálja. A hinduk ezen az éjszakán himnuszokat énekelnek, mantrákat mondanak, imádkoznak és meditálnak, hogy áldást kapjanak a lelki fejlődéshez és a belső békéhez.

Shiva egyszerre jelképezi a mindenség teremtő és pusztító erőit

Shiva egyszerre jelképezi a mindenség teremtő és pusztító erőit

Fotó: Northfoto

A Shivaratri-megtartások középpontjában a meditáció áll

A nyugati világban, ezen éjszaka alkalmából szintén gyakran tartanak csoportos eseményeket, amelyeket gyakran valamilyen jelképes szertartással, meditációval és yogával kötnek össze, de természetesen nem csak a csoportosan végzett meditáció gyakorlásnak vannak meg a jótékony hatásai, ezen technikákat egyedül elvégezve is átélhetjük áldásos hatásaikat. Úgy tartják, hogy ezen az éjjelen olyan kozmikus energiák szabadulnak fel, amelyek nagyon jótékony hatással van az ember fizikai, mentális és spirituális egészségére. Ilyenkor az ember képes olyan spirituális gyakorlatokat végezni, amelyek normális esetben nem lennének lehetségesek azok számára, akiknek a teste, elméje és intellektusa nincs ehhez megfelelő szinten. Így, ha gyakorlott meditáló akkor azért, ha kezdő akkor azért, ha pedig még sosem próbálta a meditálást akkor azért érdemes a mai estén belevágnia.

Hatalmas energiák szabadulnak fel március 8-án este

A meditáció, egy ősi gyakorlat, amely több ezer éves múltra tekint vissza

Fotó: Northfoto

Meditáció – A belső béke felszabadítása

A meditáció, egy ősi gyakorlat, amely több ezer éves múltra tekint vissza. Hatalmas jelentőséggel bír a mentális, érzelmi és testi összhang megteremtésében. Rohanó világunk tele van stresszel és zavaró tényezőkkel, melyek kifejezetten rossz irányba billenthetik el a tesi-lelki egyensúlyt. Érdemes akár csak hetente pár alkalommal legalább 15-20 percet valamilyen meditációs gyakorlattal tölteni, az erre szánt idő segít lecsendesíteni az elmét, megteremteni a belső békét és egyensúlyt hoz a hétköznapokban. Tanulmányok bizonyították, hogy a rendszeres meditálás számos, nem csak mentális, de élettani előnnyel is jár, ilyen például a kardióvaszkuláris betegségek kockázatának csökkentése.

Összegyűjtöttünk háromféle meditációs technikák, melyekből érdemes lehet választania

Meditáció előtt keressen egy kényelmes, csendes helyet, ahol kifejezetten jól érezi magát, hogy könnyebben ellazulhasson. Erre az időre próbálja kizárni az olyan zavaró tényezőket, mint a mobiltelefon csörgés vagy bármilyen olyan külső hatás, amely kizökkentheti önt ebből a nyugodt állapotból. Ha szeretne tegyen fel valamilyen lágy zenét, esetleg gyújtson füstölőt.

Mindfulness meditáció: A meditáció ezen formája magában foglalja a jelen pillanatra való odafigyelést, annak megélését ítélet nélkül. Az ezt a technikát gyakorlók a légzésükre, a testi érzeteikre, gondolataikra koncentrálnak. Megfigyelik azokat, ahogy felmerültek és el is elengedik őket. A Mindfulness meditáció segít csökkenteni a stresszt, a szorongást és a depressziót, miközben elősegíti a nagyobb öntudatot és az érzelmi stabilitást.

Mantra Meditáció: Ez a fajta meditációs forma magában foglalja egy mantra – egy adott szó vagy hang esetleg mondat – csendben történő ismétlését, lehetővé téve az elmének, hogy a mély ellazulást, nyugalmat élhessen meg. A meditáció ezen fajtája bizonyítottan javítja a fókuszt, a kreativitást és az általános kognitív funkciókat, valamint csökkenti a stresszt, szabályozza a vérnyomást és javítja a szív- és érrendszer egészségét. Valamilyen ön számára pozitív töltettel rendelkező mantrát válasszon.

Szeretetteljes meditáció (Metta): A Metta meditáció magában foglalja a szeretet, az együttérzés és a jóakarat érzésének ápolását önmagunkkal és másokkal szemben. A gyakorló ismételgeti az olyan kifejezéseket vagy megerősítéseket, mint például: „Legyek boldog, legyek egészséges, legyek békében”, kiterjesztve ezeket a kívánságokat szeretteire, ismerőseire és még az olyan egyénekre is, akiket esetleg kevésbé szívlel. A metta meditáció alapelve az egyetemes szeretet, kedvesség és jóakarat érzésének ápolása, megélése. Az elmélyülés ezen fajtája segít csökkenteni a stresszt, javítja az általános közérzetet és jókedvet.

Hatalmas energiák szabadulnak fel ma éjszaka

Meditáció előtt keressen egy kényelmes, csendes helyet, ahol kifejezetten jól érezi magát, hogy könnyebben ellazulhasson

Fotó: Northfoto

A felsoroltakon kívül még számos meditációs technika létezik, érdemes többet kipróbálnia, hogy megtalálja az ön számára leghatásosabbat és élvezze annak minden áldásos hatását a hétköznapokban.

Elolvasom a cikket