Őrizze meg teste és elméje erejét mindössze napi néhány perc ráfordításával

Farkas Dániel
2024. március 8. péntek. 9:33

Fizikuma aktívan tartása jelentős előnyökkel jár, mind a teste, mind az elméje szempontjából. A fizikai aktivitás, még a legkönnyebb formáiban is, létfontosságú szerepet játszik az izomtömeg és a csontsűrűség megőrzésében, amelyek az életkorral csökkenő tendenciát mutatnak. Az olyan tevékenységekben való részvétel, mint például a séta, jóga vagy úszás, erősíti az izomzatot, fenntartja és javítja a test rugalmasságát, segít a kardiovaszkuláris rendszert egészségesen tartani, de erősíti az egyensúlyérzéket is, ezáltal csökkentve az esések és az abból adódó törések kockázatát.
A rendszeres testmozgás enyhítheti a ízületi gyulladás miatt kialakuló krónikus fájdalmakat, fokozza az ízületek mobilitását, hozzájárulva ezzel egy jobb életminőséghez.

A testmozgás a fizikai előnyein túl jelentős hatással van a kognitív funkciókra és az általános mentális jólétre is. Több tanulmány rámutatott, hogy az aktív életmód segíthet megőrizni a kognitív képességeket, és csökkenti az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát, mint például az Alzheimer-kór.
A fizikai aktivitás serkenti az endorfin, azaz a „jó közérzet” hormonként ismert neurotranszmitterek felszabadulását, ezen hormonok enyhíthetik a depresszió és a szorongás tüneteit, és elősegítik egy általánosságban pozitívabb életszemlélet kialakulását.

Valamilyen csoportos aktivitás beiktatása a napi rutinba előmozdíthatja a szociális interakciókat és a közösség érzésének megélését, ami kulcsfontosságú az elszigeteltség és a magány leküzdésében, mely sajnos gyakori probléma az idősebbek körében.
Legyen szó akár egy sétáló csoporthoz való csatlakozásról, vízi aerobikról, jógaórán való részvételről. Ezek a fajta csoportos tevékenységek lehetőséget biztosítanak a társadalmi szerepvállalásra és az érzelmi támogatás megélésére, ami jelentősen hozzájárul az általános mentális jólét fenntartásához.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen aktivitást is választ, annak nem kell megerőltetőnek vagy időigényesnek lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. Még a nap folyamán végzett rövid, akár csak 20–30 percet igénylő, de rendszeres tevékenységek is jelentős előnyökkel járhatnak, ha nem kifejezetten szeret sportolni, gondolkodjon más mozgásigényes hobbin, mint például a kertészkedés.

Az aktív életmód megőrzésének fontosságát nem lehet túlbecsülni. A mozgás nemcsak a fizikai egészség megőrzését, hanem a kognitív funkciók és a mentális jólét javítását is szolgálja. Szakértők szerint már heti 2-3 nap, amikor valamilyen aktív tevékenységet végez, jelentősen hozzájárulhat a már felsorolt előnyök megéléséhez.

Elolvasom a cikket