Ősi egyiptomi múmiák tele vannak maláriával, férgekkel és tetvekkel

Az egyiptomi múmiákkal kapcsolatos korábbi kutatások új metaanalízise szerint az egyiptomi múmiák mintegy kétharmada szenvedett különféle férgektől, míg 22 százalékuk maláriás volt, 40 százalékuk pedig fejtetvektől.

A híres Királyok Völgyében például 16 múmia közül négynél pozitív volt a Plasmodium falciparum – a malária halálos formájáért felelős mikroba – kimutatása. Ezek egyike Tutanhamon volt, akiről kiderült, hogy két különböző törzzsel fertőzött, bár valószínűleg inkább a szekérről való leesés, mint a malária következtében halt meg.

A tanulmány szerzője, Piers D. Mitchell, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint a malária szempontjából elemzett 221 egyiptomi múmia közül 49 esetében volt pozitív a teszt. „Mint ilyen, azt várnánk, hogy a malária jelentős hatással volt a gyermekhalálozásra és a legyengítő vérszegénységre a Nílus mentén élő összes ókori népességnél.”

Valóban, a maláriával fertőzött múmiák 92 százaléka porózus csontokat és a vérszegénység egyéb jeleit mutatta, amelyet a vörösvértestek csökkent száma vagy a lecsökkent hemoglobinszint jellemez. „Egy ilyen betegségteher komoly következményekkel járhatott a munkaerő nagy részének fizikai állóképességére és termelékenységére nézve” – írja Mitchell.

Az ókori egyiptomi múmiákban kimutatott egyéb paraziták közé tartozik a tudatmódosító toxoplazmózis kórokozója, amelyet összefüggésbe hoztak a skizofréniával és – bizarr módon – az autóbalesetben való halálozás megnövekedett valószínűségével.

„Mivel a toxoplazmózist az ember akkor kaphatja el, ha szoros kapcsolatba kerül macskákkal, lehetséges, hogy a betegség a macskák kultikus állatként betöltött szerepe miatt fordult elő, amelyeket az ókori Egyiptomban gyakran mumifikáltak és vallási áldozatként használtak” – magyarázza a szerző.

Mitchell becslése szerint a múmiák mintegy 10 százaléka pozitív a visceralis leishmaniasisra, amely szintén összefüggésbe hozható a vérszegénységgel, és a kezeletlen esetek mintegy 95 százalékában halálos kimenetelű. Két múmiában is kimutatták a gyomorférgeket, például a halszalagférget, amelyet valószínűleg a Nílusból származó, nem kellően átsütött halak fogyasztásával kaptak el.

Egy másik féregtípust, a trichinózist egy Nakht nevű személy múmiájának mellkasi izmaiban azonosították, akit a thébai királyi temetkezési kápolnából származó szövőnőnek azonosítottak. Ez a csúnya kis fonálféreg, amely jellemzően a nem eléggé átsütött sertéshús fogyasztásával fertőződik meg, az izomszövetben rejtőzik, és a szívbe jutva halált okozhat.

Szegény öreg Nakhtról azt is megállapították, hogy tele van férgekkel, amelyek mind az ereket, mind a húgyutakat megfertőzik. A többi múmia 65 százalékához hasonlóan ő is skisztoszómiazisban szenvedett, egy akut parazitás betegségben, amelyet a vérbolyhok néven ismert férgek okoznak.

Egy másik, a manchesteri múzeumban őrzött múmiának még az agyában is voltak férgek, míg a fejtetvek miatt elemzett 218 múmia 40 százaléka pozitívnak bizonyult.

A mikroszkopikus csúfságok ilyen magas előfordulását Mitchell azzal magyarázza, hogy „a Nílus folyó a trópusi vizekben honos paraziták számára csatornaként működött, amelyekkel a száraz régiókban normális esetben nem találkoznánk”. A maláriát terjesztő szúnyogok és más káros kórokozók tehát az alacsony csapadékmennyiség ellenére is virágozhattak az ókori Egyiptomban.

A Nílus azonban nem csak halált hozott, hanem az éves áradások során lerakott üledékkel a mezőgazdasági földek trágyázásához is hozzájárulhatott. Ennek eredményeként a földműveseknek nem kellett emberi ürülékkel trágyázniuk a terményeiket, ami megmagyarázhatja, hogy az ókori egyiptomi múmiák miért mutatnak nagyon alacsony arányt az ostorféreg és a fonalféreg tekintetében, amik gyakoriak az egész Közel-Keleten és a Földközi-tenger térségében.

Elolvasom a cikket