Taylor Swift zenéje életeket menthet

Kutatók felfedezték, hogy több mint 50 Taylor Swift-dal rendelkezik az optimális tempóval a hatékony mellkaskompresszióhoz az újraélesztés során. Egyszerűen fogalmazva – ez a zene megmentheti valaki életét – állítja a A Monash Egyetem Victorian Heart Institute kutatócsoportja.

Taylor Swift az egyik legnépszerűbb énekesnő világszerte, több mint 50 millió eladott albummal és 13 Grammy-díjjal. Hat rekorddal szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, 2022-től pedig képzőművészeti doktori címmel büszkélkedhet. Azt mondani, hogy ő egy igazán nagy művész, olyan, mintha semmit sem mondanánk.

A kutatócsoport több mint 50 olyan Taylor Swift-dalt azonosított, amelyek ritmusa ideális a hatékony szív- és tüdőújraélesztéshez (CPR). Ez azt jelenti, hogy a fiatal Taylor Swift-rajongók és a női rajongók az ő slágereire csiszolhatják tudásukat a hirtelen szívmegállást szenvedett áldozat megmentésében.

Prof. Stephen Nicholls, a Victorian Heart Institute igazgatója elmondta:

A szívrohamot elszenvedők negyede egyáltalán nem kerül kórházba, és tudjuk, hogy a szívmegállás túlélési aránya nagymértékben javítható, ha az újraélesztést az esemény szemtanúja végzi.

Újraélesztés Taylor Swift dallamára.

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy egy szívmegállást elszenvedett személy majdnem kétszer nagyobb eséllyel éli túl, ha újraélesztést végeznek. amikor a mentősök már úton vannak, minden másodperc prémium, ezért érdemes tudni, hogyan kell megfelelően végezni az elsősegélynyújtást.

A hatékony újraélesztéshez azonban a mellkaskompresszió percenkénti 100-120 ütés/perc (bpm) ütemének fenntartása szükséges. Taylor Swift dalait hallgatva a kutatók rájöttek, hogy jó néhány közülük ebbe az „arany tartományba” esik, amit a Taylor Swiftnek szentelt tudományos konferencián, a Swiftposiumon be is mutattak.

Taylor Swift a fiatalabb generáció egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb előadója. Mivel az ikonikus dalok veszítenek jelentőségükből, kulcsfontosságú, hogy új, optimális percenkénti ütemszámmal (bpm) rendelkező dalokat találjunk a gyakorláshoz.

Sokáig a Bee Gees „Stayin’ Alive” című dalát használták „metronómként” a mellkaskompressziók időzítéséhez. Ez azonban már 47 éves, és sok fiatal számára teljesen idegen. Ezért van szükség arra, hogy olyan előadók új dalaihoz nyúljunk, akik közelebb állnak a fiatalok szívéhez. Ráadásul a ‘Stayin’ Alive’ a 103 bpm-ével a hatékonysági spektrum alsó határán van; az ideális dal közelebb van a 120-hoz.

A ritmus tekintetében nem kevesebb, mint 54 Taylor Swift-dal ideális az újraélesztéshez. A kutatók egy praktikus táblázatot készítettek albumok szerint rendszerezve, az egyes dalok bpm értékével együtt. A Spotify-on még egy speciális lejátszási lista is található.

A fiatal művésznő 3,5 órán keresztül énekel egy futópadon – a gyors dalok alatt fut, a lassúak alatt pedig sétál. A rajongók nagyszerű kihívásnak találták, és elkezdték utánozni példaképüket, bár az orvosok figyelmeztetnek, hogy ez a tevékenység nem mindenkinek való. Óvatosnak kell lenni, mert az egészségünkre való odafigyeléssel csak árthatunk magunknak.

A fizikai aktivitásnak hatalmas előnyei vannak a szív egészségére nézve, és csökkenti a betegségek kockázatát. Már napi 10 perc is előnyös, ha javítani akarjuk a fittségünket.

Elolvasom a cikket