A kutya-postás „barátság”

Magyar Tibor
2024. március 10. vasárnap. 5:24

Filmekben, mesékben és a hétköznapokban is láthattuk már, amikor egy kutya találkozik egy postással. A reakció szinte mindig ugyanolyan. A házőrzők a postás mellett a futárokra és akár a szerelőkre is mérgesek lehetnek. Ennek több okát is megjelölték már a szakemberek. A kutyák számára ezek az emberek birtokháborítónak minősülnek. Ez a hajlam valószínűleg a kutya ősi, vadon élő múltjára vezethető vissza, amikor csoportokban élve minden betolakodót fenyegető veszélyként érzékeltek.

Az ebek gyorsan megtanulják, hogy az ugatásuk megijesztheti, elriaszthatja az idegeneket, így a postás érkezésekor rögtön ugatásba és vicsorgásba kezdenek. A postás fogadása idővel tanult reakcióvá válik, amivel minden idegen érkezőt megpróbálnak elijeszteni.

Vizsgálták a postás és a futár érkezésének a kutyák agyára gyakorolt hatását is. A tudósok arra jutottak, hogy a félelem és a düh vegyi anyagokat szabadít fel a házi kedvencek agyában. Ez a folyamat fiziológiailag függőséget is okozhat az ebeknek. A félelemről ismert, hogy adrenalint termel, míg a düh adrenalin és egy másik hormon, a noradrenalin kiválasztását okozza. Ez a kémiai jelenség is hozzájárulhat ahhoz, hogy újra és újra hatalmas ugatással és dühvel fogadják a postást.

A kutyák a területük támadásának értékelik azt is, amikor a postás a leveleket beteszi a postaládába.

Vannak olyan országok, ahol a postások külön továbbképzést kapnak abból, hogyan kezeljék a kutyákat.

A kutatók azt tanácsolták a házakhoz rendszeresen érkező szakemberekhez, hogy adjanak jutalomfalatot a kutyáknak. Az eljárás idővel hatásos lehet, de nagyon időigényes, és lássuk be, anyagilag is megterhelő lehet minden egyes házikedvencnek jutalomfalatot adni minden egyes nap.

Elolvasom a cikket