Az életét is kockáztatja a gyógyulás reményében

A közösségi médiában kihívásban trendi a jégfürdőzés, de azt elfelejtik hozzátenni ott, hogy ha nincsen kellően felkészítve a szervezet, azonnali halálhoz vezethet.

Sajnos sokan át sem gondolják, csak csinálják, amit ezeken a fórumokon láttak, hallottak.

Ezt teszi a hideg vízbe merülés a testtel

A rajongók azt állítják, hogy a jeges vízben való úszás csodákat tesz a vérnyomással, az anyagcserével és a mentális egészséggel. Sokan vannak mellette és talán ennél is többen ellenzik ezt a ma már divatos tevékenységet.

A hideg fürdő egyre népszerűbbé válik, mivel a rajongók a jéghideg víz egészségre gyakorolt jótékony hatásait hirdetik. Szakértők szerint azonban fontos az óvatosság, mivel ez kockázatokat rejt magában.

Susan Ringwood meghívással hirdeti a szolgáltatást a skót házikójában: Csatlakozzanak hozzá egy óceáni fürdőzésre-írja az internetesoldalán.

Ajánlata nem korlátozódik a nyári hónapokra. Ringwood és férje, Gary egész évben úsznak az Atlanti-óceán északi részén és élvezik a nyugalmat és a magányt, amely kísérője a vállalkozásuknak.

Számomra ez a vízről szól. Ez egy magával ragadó élmény – mondja.

Ringwood egyszerűen csak „úszásnak” nevezi a hobbiját, de egyes wellness-szakemberek és a tél szerelmesei egyaránt a sarki merülést és a hidegvízi úszást népszerűsítik, mint a depresszió és a cukorbetegség ellenszerét.

Bár a hideg merülésnek hosszú története és új keletű lelkesedése van, a szakemberek szerint nem sok bizonyíték támasztja alá az egészségügyi előnyökre vonatkozó állításokat.

A tevékenység nem is kockázatmentes. François Haman, a kanadai Ottawai Egyetem fiziológusa szerint a szélsőséges hőmérsékletváltozások, valamint a szív- és érrendszerre gyakorolt terhelés szívrohamot, sőt akár halált is okozhat.

Ez valójában rendkívül veszélyes, főleg azért, mert a legtöbb ember mindent a közösségi médiából tud és követ.

Nagyon kevés ismeret van körülötte – mondja Haman. Ez a legnagyobb sokk a szervezetnek, amit egy ember átélhet – mint egy villámcsapás. Ennyire veszélyes. Szívmegállásba kerülhet. – hívja fel a figyelmet a szakember.

Mit mondanak a terület vezető szakértői a hideg úszás és a sarki merülés egészségügyi kockázatairól és előnyeiről, valamint a biztonságos részvételről?

Mikor vált a hideg merülés egészségügyi trenddé?

A hideg vízbe merülésnek nagy múltja van Skandináviában, ahol az emberek évszázadok óta hirdetik e tevékenységek terápiás előnyeit. A hideg fürdőzés világszerte a 2020-as világjárványos zárlatok idején lendült fel igazán.

Ez egy olyan tevékenység volt, amelyet az emberek viszonylag biztonságosan végezhetnek együtt a szabadban, anélkül, hogy túl sok közvetlen kapcsolatuk lenne – mondja James Mercer, a norvégiai Tromso Egyetem fiziológusa.

Sok ember számára ez egy társas tevékenység.

A közösségi médiában számos követő osztotta meg, hogy a hideg merülés hogyan javította a hangulatukat és az egészségüket – és egy globális jelenség született.

Hogyan hat a hideg víz a szervezetre?

Amikor a szervezet hideg vízzel találkozik, az sokkoló lehet – szó szerint. A fiziológusok ezt „hidegsokk” reakciónak nevezik. A bőr hőmérsékletreceptorai érzékelik a fagyos vizet és a végtagok vérereinek összehúzódását váltják ki, hogy a test belsejében megőrizzék a hőt. Ennek hatására a hideg vízbe merült ember levegő után kapkod és a szívverése az egekbe szökik.

A vízbe lépés vagy ugrás utáni első pillanatok a legveszélyesebbek – mondja Lee Hill, az Ontario állambeli Hamiltonban található McMaster Egyetem korábbi úszóedzője és edzésfiziológusa. Ha nincs felkészülve a hidegsokkra, az nagyon-nagyon veszélyes lehet. Az életét kockáztatja az, aki felkészületlenül vág bele.

Ez egy erőteljes válaszreakció, ért egyet Haman és a több nemzet hadseregével és különleges erőivel végzett munkája során arra edzi a résztvevőket, hogy a vízbe érkezéskor lélegezzenek ki, hogy ellensúlyozzák a primitív ösztönnel feltörő ziháló reakciót.

Míg a kezdeti hidegreakció a pulzusszám és a vérnyomás emelkedéséhez vezet, ezek a változások néhány perc múlva visszafordulnak. Az emlősök merülési reakciójaként ismert légzés és vérnyomás a normális szint alá lassul. Ez egy ősi evolúciós válaszreakció, amelyet leginkább a tengeri emlősöknél tanulmányoztak, amelyek elképesztő mélységekbe képesek merülni.

A fiziológusok úgy vélik, hogy ez a reakció segít megőrizni az oxigént – ami létfontosságú, ha hosszú ideig visszatartjuk a lélegzetünket.

A merülési reakció a hő megőrzésében is segít, mivel a vért továbbra is a létfontosságú szervekbe és a végtagoktól távolabb tolja.

Ezt nevezzük érszűkületnek és ez az első védelmi vonal, amikor megfázunk – mondja Mercer.

A szakértők szerint a hideg vízben való tartózkodás veszélyesebb, mint a hideg levegő. A víz sokkal hatékonyabban vezeti a hőt, mint a levegő, ami azt jelenti, hogy gyorsabban és hatékonyabban képes elvonni a hőt a testünkből – mondja Mercer. Bármilyen, a testünk természetes hőmérséklete alatti vízben úszva hipotermiássá válhatunk, ha elég sokáig maradunk benne.

Mercer szerint a személy mérete, anyagcseréje és testzsírszázalékának aránya mind szerepet játszik abban, hogy valaki mennyi ideig tud biztonságosan a hideg vízben maradni.

Vannak egészségügyi előnyei a hideg vízbe merülésnek?

A hívei szerint a hideg merülés javíthatja a vérnyomást és az inzulinérzékenységet, valamint csökkentheti a gyulladást, javíthatja az immunitást és jótékonyan hat az anyagcserére. Segíthet az ízületi gyulladásos fájdalmak enyhítésében is.

Bár van néhány tudományos kutatás, amely alátámasztja ezeket az állításokat, Denis Blondin, a québeci Sherbrooke Egyetem termálfiziológusa szerint sok ilyen vizsgálatban csak kis számú résztvevő vett részt, akik túlnyomórészt európai származású fiatal férfiak voltak, ami korlátozza azt, amit a tudósok szélesebb körben és más populációkban tudnak mondani.

A felhasznált víz hőmérséklete, a merülés időtartama és helyszíne (laboratóriumban vagy a szabadban) is nagy eltéréseket mutat. Mindezek a különbségek megnehezítik a különböző tanulmányok összehasonlítását – mutat rá Blondin.

Sok mindent nem tudunk, és azt mondanám, hogy a legtöbb dolog, amit podcastokban és hasonlókban látunk, nem végleges és kőbe vésett dolog. Úgy találjuk, hogy hajlamosak túlságosan is túlzásba vinni a dolgokat – mondja.

Vannak mentális egészségügyi előnyök?

Ringwood azt mondja, hogy az úszás segít neki mentálisan lemosni a gondjait.

Ez örömteli. Az összes stresszt a vízbe rakom. Hagyom, hogy a tengerbe mossa az aggodalmakat – mondja Ringwood.

Haman egyetért. Ő is meditatívnak találja az élményt, akárcsak az általa kiképzett fegyveres erők tagjai. Az élmény arra kényszeríti őket, hogy a jelen pillanatban a légzésükre és más érzésekre koncentráljanak, amit a pszichológusok a tudatosságnak neveznek.

Tanulmányok kimutatták, hogy az olyan tevékenységek, mint a sarki merülés és a hideg zuhany segíthetnek csökkenteni a depressziót. Már egyetlen hideg mártózás is hangulatjavító hatású. Haman ezt az előnyt nemcsak a tudatosságnak tulajdonítja, hanem a „jó közérzetet keltő” agyi vegyi anyagok, például a dopamin megnövekedésének is, amelyet az agy a hideg merülés során termel. Szerinte az emberek a stresszhormon, kortizol posztpszichés csökkenését is tapasztalják.

Amit figyelembe kell venni, ha belevág a merülésbe

A szakértők szerint öltözzön fel. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy viseljünk búvárruhát – a hideg szerelmesei szerint ez némileg meghiúsítja a célt -, hanem azt, hogy viseljünk meleg sapkát és tartsunk készenlétben száraz ruhákat és törölközőket, amikor kiszállunk a vízből. Ringwood neoprén kesztyűt is visel, hogy rugalmasabb legyen a keze, ami lehetővé teszi számára, hogy gyorsabban át tudjon öltözni a fürdőruhából, amikor végzett.

Azoknak, akik újak a sportban, Haman azt ajánlja, hogy lassan kezdjé, és inkább ősszel szokjanak hozzá a hidegebb vízhez, minthogy mélyfagyban ugorjanak bele.

Minden ember másképp reagál a hidegre. A hidegnek való kitettség nem egyforma. – mondja.

És honnan tudja, hogy mikor van itt az ideje kiszállni?

A kezek és a lábak jobban tűrik a hideget, mint a törzs, a létfontosságú szervek magas oxigén- és tápanyagigénye miatt. Ennek eredményeképpen a végtagok jelentősen lehűlhetnek anélkül, hogy ez hatással lenne a test maghőmérsékletére. Ezek a reflexek és változások hihetetlenül erősek, de még ezeknek is vannak határaik. Ha a test belső hőmérséklete csökkenni kezd, akkor ideje kiszállni a vízből és felmelegedni – gyorsan.

A legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, hogy elérte-e ezt a pontot, az, hogy figyeljük a borzongást. A végtagok enyhe remegése – amelyet az izmok gyors összehúzódása és ellazulása okoz – a test hatékony módja a hőtermelésnek. A központibb izomcsoportokból eredő remegés erősebb és sokkal kellemetlenebb. Ez annak a jele, hogy túlságosan fázik és elengedhetetlen, hogy elkezdjen melegedni, mielőtt elveszítené az izomkontrollt.

„Ha már nem reszket, akkor a tényleges hőtermelő képessége leállt” – mondja Hill.

Elolvasom a cikket