Katonai szolgálatra alkalmatlan az ukránok volt főparancsnoka

Az Ukrán Fegyveres Erők volt főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij februárban orvosi vizsgálaton esett át, és katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították – erről a TASZSZ orosz hírügynökség számolt be ukrán forrásokra hivatkozva, amelyek azonban nem közöltek részleteket – írja a Magyar Nemzet.

Februári elbocsátása után a volt parancsnokot a védelmi miniszter rendelkezésére bocsátották. Azonban az ukrán védelmi miniszter nem ajánlott neki semmilyen jelentős, Zaluzsnij képzettségének és tapasztalatának megfelelő katonai pozíciót, ahogyan maga az elnök sem. Ilyen körülmények között Zaluzsnij tábornok úgy döntött, hogy lemond a katonai szolgálatról, hogy lehetősége és joga legyen mással foglalkozni.

Február 8-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felmentette Zaluzsnijt a főparancsnoki tisztségéből, a fronton tapasztalható stagnálásra hivatkozva, de február 9-én Ukrajna Hőse címet adományozott neki.

Ezen a héten csütörtökön pedig az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy Zelenszkij hozzájárult Zaluzsnij jelöléséhez a nagy-britanniai nagyköveti posztra.

Elolvasom a cikket