Lehet-e hurok a glóriából Szabó Tímea esetében?

A glóriának csak néhány centimétert kell lejjebb csúsznia, hogy hurok legyen belőle – mondja Dan Mckinnon amerikai író. Csodálkoznak, ha e bölcs meglátás kapcsán nekem Szabó Tímea országgyűlési képviselő jutott eszembe? Aki glóriát képzelve a fejére, magából kikelve ordibált Orbán Viktorral a parlamentben, indulatosan hentesezte le Kásler Miklós minisztert, nevezte eszetlen hülye gyereknek Bokor Gábort, a Pesti TV riporterét. És ezek után valahogy azt érezte a néző, hogy Szabó Tímeának, akiről bennfentes körökben csak ügynökként beszélnek, szóval, hogy neki mindent szabad. Mindent, méghozzá büntetlenül.

Épp úgy, ahogy napjainkban a bíróság által elítélt Varju Lászlónak vagy Fekete-Győr Andrásnak, akik nemhogy lemondanának a mandátumukról, és eltűnnének a közéletből, hanem úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Mintha pont nem arra tettek volna esküt, hogy a jogszabályokat megtartják, és van képük ártatlannak vallani magukat, és a helyükön maradni.

Most azonban mintha beállna valami, a publikum által nagyon várt, változás Szabó Tímea helyzetében. Mintha a glória kezdene néhány centivel lejjebb csúszni…

Tudjuk, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a napokban négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot is érintő, vesztegetés, befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanúja miatt zajló nyomozásban. A hatóság tájékoztatása szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A főügyészség azt írja, a gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. Időközben a bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről – a törvényi követelmények ellenére – nem gondoskodott.

Lapunk számolt be róla, hogy a hatóság munkatársai a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak. Úgy tudjuk, az eljárás összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel, ami pedig nem más, mint a III. kerületi korrupciós botrány, amiben a KNYF jó ideje nyomozást folytat. Az ügyben több név is előkerült a sajtóban, köztük a baloldal egyik fontos háttéremberéé, P. Gáboré.

Emlékezhetünk, a médiában Anonymusként elhíresült személy hozta nyilvánosságra azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen a baloldali botrányokhoz köthető P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forintnyi pénzzel számolt el. Az álarcos ismeretlen állítása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről van szó. Idézet a videóból: „Négy valami jött, ugye?! Aha. Egy, egy, egy, egy, egy körülbelül. (…) Jó. Figyelj. Biztos, hogy megvan. Egy 4,8 jött körülbelül.” Videóbejátszás II.: „Ugye csináljuk a Szabó Timinek a kampányát, és azért ott tudod szórólapok vannak, újságok, f@szom tudja, minden.” Majd a külföldről érkező pénzekről beszélnek a felvételen: „Nagyjából úgy van, hogy kanyaronként egy ilyen 300-400 millió, inkább 400. Ezek valamit hoznak be a tengeren túlról, nem akarom részletezni. És annak az ellenértékét itt kapják meg.”

Szabó Timea a felvétel kapcsán azt állította a Hír TV-nek, hogy nem ismeri P. Gábort. „Nem ismerem P. Gábort. Most mondom. Tehát ön süket? Nem vett részt P. Gábor a kampányomban.”

P. Gáborról egyébként tudható, hogy 2020-ig a kispesti önkormányzatnál a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt. Szerepe azonban jóval túlmutatott ezen, hiszen a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál. P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott.

A szálak a Központi Nyomozó Főügyészség kétéves munkája nyomán kezdenek összeérni. Ha úgy tetszik, a glóriát lejjebb tolni Szabó Tímea nyaka irányába.

Sokan örülnének neki, ha egyszer a III. kerületben is helyére kerülnének a dolgok.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket