Világszintű érdeklődés övezi az Orbán-Trump találkozót

Arról, hogy mi lehetett a találkozó fő témája, Orbán Viktor közösségi-médiában közzétett posztja lehet az irányadó. Orbán Viktornak a Facebookra posztolt bejegyzése alapján a békéről, a béketeremtés lehetőségéről lehetett főként szó a találkozón. A magyar miniszterelnök bejegyzésében azt írta:

„Találkozó Donald Trump elnökkel. Make America great again, Mr. President!”

A miniszterelnök egyértelművé tette, mindketten a béke mellett foglaltak állást.

A két politikus találkozójára az egész világ felkapta a fejét, és mindenki azt találgatja, vajon miről is beszélhetett a zárt ajtók mögött a két vezető, és a közeljövőben milyen együttműködés várható közöttük. A Bloomberg tudósítása szerint Orbán ellentmondást nem tűrő, mert azt mondja: »így lesz«, és ennyi”.

A cikkben kiemelik, a kockázatokat is bátran vállaló Orbán volt az első európai miniszterelnök, aki elnökválasztási kampánya során támogatta Trumpot.

Emlékeztettek továbbá: Orbán többször is nyomatékosította, örülne, ha Trump lenne ismét az elnök. A cikkben azt is kiemelték, Orbán Viktor az ukrajnai háborúval kapcsolatban többször elmondta, hogy a béke előfeltétele Trump elnök visszatérése.

CNN: baráti volt a hangulat

A CNN beszámolója szerint nagyjából egy órán át beszélgetett a két politikus pénteken este Trump és Orbán, a volt (és leendő?) amerikai elnök azért találkozott a magyar kormányfővel, hogy „a Magyarországot és az Egyesült Államokat érintő kérdések széles körét megvitassák, beleértve az erős és biztonságos határok kiemelkedő fontosságát, hogy megvédjék mindkét nemzet szuverenitását”.

A lengyelek is felkapták a fejüket

A lengyel állami PAP hírügynökség is beszámolt a magyar miniszterelnök amerikai látogatásáról. A PAP jelentésében azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormányfő amerikai látogatásának napirendjén nem szerepel találkozó a jelenlegi adminisztráció képviselőivel.

Érkeznek a reakciók Oroszországból is

Az orosz sajtó ingerküszöbét is átütötte Orbán amerikai látogatása. A Life.ru cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök látogatásának részeként az ukrajnai konfliktus békés rendezésének módjairól tárgyalhatott Trumppal. „A magyar kormány nem titkolta, hogy várja Trump visszatérését a Fehér Házba és az ezzel kapcsolatos további előrelépést az ukrán konfliktus rendezésében” – zárja sorait a lap.

Látogatás a Heritage Foundation-nél

Az amerikai–magyar kapcsolatok jövője címmel tartott panelbeszélgetést csütörtökön a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage (Örökség) alapítvány, a vendég ezúttal Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt. Orbán Viktorral Kevin Roberts, a Heritage elnöke beszélgetett, a közönség soraiban a legnevesebb amerikai jobboldali politikusok, elemzők, közéleti személyiségek foglaltak helyet. A programot Vivek Ramaswamy amerikai konzervatív politikus, kommentátor, korábbi republikánus elnökjelölt vezette fel. Elhangzott: a világnak szüksége van egy mozgalomra, amely az igazságért, a hagyományokért, a családokért, az emberekért küzd.

A zárt körű panelbeszélgetésen Orbán Viktort a magyar konzervatív család- és gazdaságpolitika sikereiről, kihívásairól, az ukrajnai háborúról, az amerikai–magyar kapcsolatokról,

Trump elnökről és személyes politikai hitvallásáról kérdezték.

A program után a miniszterelnök a washingtoni magyar nagykövetségen megbeszélést folytatott Steve Bannon amerikai médiaszemélyiséggel, politikai stratégával, Donald Trump korábbi elnök tanácsadójával.

Biden is reagált a találkozóra

A Fehér Ház által közzé tett, a Magyar Nemzet által szemlézett beszámolóból kiderült, a sajtó munkatársai megkérdezték Joe Bidentől, mit gondol Trump és Orbán találkozójáról. A kérdésre, aggasztja-e a két politikus találkozója, az amerikai elnök először annyit válaszolt, mennie kell, majd miután ismét neki szegezték a kérdést, kicsit zavarosan azt mondta, ő maga nem is aggódik a találkozó miatt, de az újságírónak viszont aggódnia kellene.

Századvég: Trump a béke garanciája

A magyarok Donald Trumpban, az Egyesült Államok várható republikánus elnökjelöltjében látják a béke és biztonság garanciáját – közölte közvélemény-kutatása alapján a Századvég Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Trump – Magyarország álláspontjához hasonlóan – a béke pártján áll, s az orosz–ukrán fegyveres konfliktus mielőbbi lezárását szorgalmazza annak érdekében, hogy ne haljanak meg többen a háborúban – tették hozzá.

Tekintettel arra, hogy a novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson az egyik fő politikai törésvonal a demokrata elnök, Biden és Trump között – előreláthatólag – a háború folytatása vagy a béke előmozdításának kérdése lesz, a Századvég márciusban, ezer ember megkérdezésével feltérképezte, a magyarok mit gondolnak a jelenlegi és a volt amerikai elnökről e tekintetben.

A közlemény kitér arra, az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági, katonai és politikai hatalmaként kulcsszerepet játszik a világpolitikai folyamatok alakításában, ezek stabilitásának megőrzésében, így az USA mindenkori elnökére példátlan közéleti felelősség hárul.

Trump az 1981-ben leköszönt Jimmy Carter óta az első amerikai elnök volt, akinek hivatali ideje alatt az Egyesült Államok nem indított újabb háborút. Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a megkérdezettek többsége (53 százaléka) úgy érzi, hogy Donald Trump elnök hivatali ideje alatt békésebb és biztonságosabb volt a világ, mint jelenleg, Joe Biden regnálása idején – részletezték a közleményben.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket