Zelenszkij meneszti Kulebát is?

A 42 éves Kuleba 2020 márciusa óta tölti be a külügyminiszteri tisztséget. Ezt megelőzően az euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes és Ukrajna megbízottja volt az Európa Tanácsnál.

Kuleba számára rengeteg kérdés van – mondta a névtelen forrás a Sztranának, tudatta az oroszhírek.hu.

Különösen sok panasz van a külügyminisztérium által biztosított nagyköveti jelölésekkel kapcsolatban, állítja a forrás, amely szerint Zelenszkij hivatala általában elégedetlen a diplomáciai szolgálattal.

A Sztrana jelentése egybeesett OIeg Nyikolenko, a külügyminisztérium szóvivőjének lemondásával. A Facebookon egy Kulebával közös fotót posztolva pénteken bejelentette, hogy megszűnik a minisztériumban töltött szolgálata, anélkül, hogy közölte volna, miért.

Csütörtökön Zelenszkij bejelentette, hogy Valerij Zaluzsnij tábornokot – az ukrán fegyveres erők volt főparancsnokát – nevezi ki Kijev új londoni nagykövetévé. A poszt tavaly július óta üres, amikor Zelenszkij kirúgta Vadim Prisztajko nagykövetet, mert bírálta az ukrán elnök NATO-csúcson tanúsított magatartását.

A Sztrana szerint a „legesélyesebb jelöltje” új külügyminiszternek Ihor Zsovkva, Zelenszkij kabinetfőnök-helyettese, aki az elnöki hivatal külpolitikáját felügyeli.

Kuleba jelenlegi helyettese Andrij Melnyik, Ukrajna korábbi németországi nagykövete. Berlini tartózkodása alatt hírhedté vált diplomáciaellenes és botrányos viselkedéséről, a vendéglátó országot sértő, Olaf Scholz kancellárt „sértődött májashurkának” nevezte, és az Ukrajnának felbecsülhetetlen értékű Starlink műholdas szolgáltatásokat nyújtó Elon Muskot is nyilvánosan szidalmazta.

Végül 2022 novemberében visszahívták, miután egy podcastban dicsőítette a második világháborús náci kollaboránst, Sztepan Banderát.

Miután azonban visszatért Kijevbe, Melnyiket jutalmul külügyminiszter-helyettessé léptették elő – ezt a rangot még azután is megtartotta, hogy Zelenszkij tavaly júniusban brazíliai nagykövetté nevezte ki.

Elolvasom a cikket