A felmelegedés miatt már a medvék sem alszanak téli álmot

– A téli álom két tényezőtől függ: az időjárástól és a tápláléktól – mondta Julien Steinmetz, a francia biodiverzitási hivatal (OFB) barnamedve-hálózatának vezetője, hozzátéve: az enyhe időjárás miatt az állatok nagyon sokáig találtak szárított gyümölcsöt, növényeket vagy makkot, ezért aktívak.

Általában a medvék ősszel jól belakmároznak, hogy zsírt halmozzanak fel. Ha már nem találnak élelmet, téli álomba merülnek, és barlangokba húzódnak vissza – mondta Steinmetz.

A medvék akkor vonulnak téli álomba, amikor a táplálékkeresés több energiájukba kerül, mint amennyit pótolni tudnak – magyaráztaAlain Reynes a Medvék földje nevű civil szervezet igazgatója.

– Mindenekelőtt a nőstényeket kereső nagytestű hímek vagy a hegyüket felfedező fiatal állatok aktívak – mondta a barnamedve-hálózat alapítója, Jean-Jacques Camarra. – Elképzelhető, hogy egy nap az állatok egyáltalán nem fognak többé téli álmot aludni, ami természetesen az éghajlati viszonyoktól függ – tette hozzá.

A franciaországi Pireneusokban élő barnamedvék száma a közelmúltban emelkedett 80 körülire emelkedett, miután 1995-ben majdnem kihaltak a Spanyolországgal határos hegységből. A hegység spanyol oldalán tavaly mintegy 400 barnamedvét számoltak össze.

Elolvasom a cikket