A prosztata rák éjszaka jelentkező tünete

Az alvás ugyanolyan létfontosságú az emberi szervezet számára, mint az evés, az ivás és a légzés. Ennek ellenére számos okból kifolyólag nehéz lehet minden este eleget aludni.

A felnőtteknek minden éjszaka hét és kilenc óra közötti alvásra van szükségük. Ez sokak számára nem mindig lehetséges, többek között a hosszú munkaidő, a családi élet, a stressz, a betegség vagy az álmatlanság miatt.

Valójában úgy gondolják, hogy minden harmadik emberből körülbelül egynek életében legalább egyszer nehézségei lesznek az alvással. Ez komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A rossz alvást korábban olyan problémákkal hozták összefüggésbe, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a stroke, a szívbetegségek és a demencia.

Most pedig egy tanulmány megállapította, hogy egy bizonyos gyakori alvásprobléma esetén nagyobb valószínűséggel alakulhat ki egy bizonyos rákos megbetegedés.

A Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban közzétett kutatásból kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik éjszaka körülbelül 30 percig vagy annál hosszabb ideig fenn vannak, megnő a prosztatarák kockázata.

A tanulmány részeként egy kutatócsoport több mint 34 000 olyan férfi résztvevőt vizsgált meg, akiknek nem volt prosztatarákos előzménye.

A tudósok ezután az alvás jellemzőit, köztük az ébrenlétet is megmérték egy karóraszerű eszközzel, az úgynevezett aktigráfiával.

A résztvevőket 7,6 éven keresztül követték nyomon, amely idő alatt 1152 résztvevőnél diagnosztizálták a prosztatarák kockázatát.

Azt találták, hogy azoknál, akiknél elalvás után 30 perc vagy annál hosszabb ideig tartó ébrenlétet regisztráltak, 15-20 százalékkal nagyobb volt a betegség kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem, vagy legalább fél óránál rövidebb ideig voltak fenn.

Azoknál pedig, akik 60 percig vagy annál tovább voltak fenn, még nagyobb volt a prosztatarák kockázata.

A tanulmány következtetése: „A vizsgált alvásjellemzők közül a magasabb ébrenlét az alvás kezdete után – ami a rossz alvásminőséget jelzi – nagyobb prosztatarákkockázattal járt együtt”.

A kutatócsoport azonban megjegyezte, hogy az eredmények megerősítéséhez további kutatásokra van szükség, kifejezetten „változatosabb vizsgálati populációk” felhasználásával.

A prosztatarák egyéb tünetei:

Gyakoribb vizelési inger – gyakran az éjszaka folyamán.
Sietni kell a WC-re
Erőlködés/elhúzódás a vizeletürítésnél
Nehézség a vizelés megkezdésében
Gyenge vizeletáramlás
Úgy érzi, hogy a hólyagja nem ürült ki teljesen.
Vér a vizeletben vagy az ondóban.

Ha a prosztatarák bármely jelét tapasztalja, beszéljen háziorvosával.

Elolvasom a cikket