A szívbetegség korai jelét sokat figyelmen kívül hagyják

Globálisan a szív- és érrendszeri betegségek hatalmas egészségügyi problémát jelentenek. Ez az egyik vezető halálozási ok, az összes haláleset mintegy negyedéért felelős.

A szív- és érrendszeri betegségek elnevezés a szívet és a keringési rendszert érintő állapotok egész sorára utal, beleértve a szívelégtelenséget, a szívkoszorúér-betegséget és a stroke-ot.

Mint minden egészségügyi állapot esetében, minél hamarabb észleli a figyelmeztető jeleket, annál hamarabb kérheti a megfelelő orvosi tanácsot és kezelést. Egy szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy a szívproblémáknak vannak olyan jelei, amelyeket „figyelmen kívül hagyunk”.

A Harvard Health Publishingnek nyilatkozva a Massachusetts General Hospital kardiológusa, Dr. Randall Zusman doktor megosztott egy baljós jelet, amely a lépcsőn való felmenetelkor jelentkezhet.

„Bármilyen tünet, amelyet látszólag a megerőltetés vált ki, és pihenés hatására enyhül, lehet, hogy a szívvel kapcsolatos” – magyarázta. „Különösen azoknál az embereknél, akiknél olyan kockázati tényezők állnak fenn, mint a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, az elhízás és a szívbetegség családi előzményei, a mellkasi fájdalom mellett más tünetek is utalhatnak szívproblémára.”

Ez a figyelmeztető jel a lépcsőn felfelé járás közben fellépő légszomj. Az emberek ezt könnyen összetéveszthetik annak jelével, hogy kissé kimerültek.

Dr. Zusman azt mondta:: Az olyan betegségek, mint az angina, a szívroham, a szívelégtelenség és egyes rendellenes szívritmuszavarok, például a pitvarfibrilláció, mind légszomjat okozhatnak.  Ha a szíve nem pumpál elég oxigéntartalmú vért a testébe, a teste gyorsabb légzéssel reagál, hogy megpróbáljon több oxigént juttatni a szervezetébe, ami miatt légszomjat érez.   

A BHF hozzáteszi, hogy a szívproblémák okozta légszomjat „kiválthatja” a lépcsőmászás, valamint olyan tevékenységek, mint a kertészkedés és a vásárlás.

Ez a tünet „ijesztő” lehet – írja a BHF.

„Ez pánikérzetet válthat ki, ami szapora légzéshez vezethet, ami súlyosbítja a légszomjat” – írják.

A szívbetegség egyéb tünetei közé tartoznak:

Mellkasi fájdalom
Rosszullét
Gyomorfájdalom vagy emésztési zavarok
Izzadtságérzet
Láb- vagy karfájás
Állkapocs- vagy hátfájás
Szorító vagy fojtogató érzés
Duzzadt boka
Szélsőséges fáradtság
Szabálytalan szívverés.

Ha a szívprobléma bármely jelét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

Elolvasom a cikket