A zene jótékonyan hathat a gyermekek fejlődésére

A zene jótékony hatásai közismertek, és azt is sok helyről hallottuk már, hogy a zenetanulás sokféle pozitív hatással lehet ránk, a memóriánkra és általában az életünkre. De mi a helyzet a gyerekekkel? A szakemberek szerint rájuk is pozitív hatással lehet a zene, érdemes egyrészt sok jó és szép dallamot hallgatniuk. Az pedig talán még jobb, hogy ha van kedvük és tehetségük hozzá, akkor megtanuljanak valamilyen hangszeren játszani. Többek között ennek is számos kedvező hatása lehet a kicsikre. Íme 5 ok, amiért a zene(tanulás) jó hatással lehet a gyerekek fejlődésére.

Segíthet a gyerek érzékszerveinek fejlődésében

Ahogyan az ízérzékelés, a tapintás vagy a látás is egyre fejlettebbé válik a kisgyerekeknél, úgy a hallás is napról napra fejlődik, amiben akár a zene is szerepet kaphat, nem is akármilyet. A kutatók szerint ugyanis a különböző zenék, ritmusok másképp hathatnak a gyerekek észlelésének kialakulására, felismerik és megkülönböztetik, hogy melyik tetszik nekik, és melyik nem. Ha zenélni tanulnak, a hamis hangokat is könnyebben felfedezhetik. Ráadásul a különböző dallamokat különféle tevékenységekkel is összeköthetik.

Javíthatja az íráskészségüket és a számolást

A csecsemők eleinte csak a különbséget hallják a különböző típusú hangok között, de néhány hetes korukban már képesek felismerni, azonosítani az anyjuk hangját. A zene segítségével felgyorsulhat a folyamat, amely révén megkülönböztetik a hangokat egymástól, vagy ami alapján megállapítják, hogy mely hangokból épülnek fel az egyes szavak.

A zenetanulás révén megtanulják, hogy a különböző hangok hogyan következnek egymás után, vagyis ez segít nekik előrevetíteni, hogy mi következik, ami az írás és az olvasás esetében is nagy segítség lehet, valamint a számolás tudományát is könnyebben sajátíthatják el.

Javíthatja a hangulatukat

Saját magunkon is megtapasztalhatjuk, hogy egy-egy dallam milyen hatással lehet a hangulatunkra – nincs ez másképp a gyerekek esetében sem. Felhasználhatjuk ezt altatásnál, játék közben vagy éppen evés vagy utazás idején – egy jól megválasztott zene segítségével könnyebben mehetnek a különböző tevékenységek. A zenélés révén pedig megtanulhatják kifejezni az érzelmeiket, illetve egy-egy zenemű átélése segíthet nekik a különféle érzelmek teljesebb megélésében.

Segíthet a koordináció fejlődésében

Bármelyik gyerek képes mozogni egy-egy számára tetsző zene ritmusára, még ha nem is pontosan, de már egészen kicsi korban „megmozgathatja” őket a zene. Kialakul, hogy mely szerzők, milyen zenék tetszenek nekik, amik ösztönösen arra késztetik őket, hogy táncoljanak. Ez fejlesztheti többek között a motoros készségeiket, a koordinációjukat, az egyensúlyozást. Adjunk a kezükbe egy dobot vagy más hangszert, ami révén ők is részesei lehetnek a dallam, a zene létrehozásának.

Hozzájárulhat a szókincsük fejlesztéséhez

Gondoljunk csak a bölcsődei, óvodai gyermekdalokra, mondókákra, amelyek révén bővülhet a gyerekek szókincse. Ahogy nőnek, egyre világosabbá válik a számukra, hogy egy-egy hangsor nem csupán egy dallamot követ, hanem az egy valós, értelmes szó, ami ezt vagy azt jelenti. Minél többet énekelnek, annál több szót tanulhatnak meg, és lássuk be, az éneklés is a zene szerves része.

Elolvasom a cikket