Egy csók, amely hatalmas botrányt okozott az arab világban

Az 1932-ben az egyiptomi Alexandriában görögkatolikus családban született Omar Sharif – akinek az eredeti neve Michel Yusef Dimitri Chalhoub volt – 1965-ben a Borisz Paszternák azonos című regényéből készült Doktor Zsivágó című amerikai film főszereplőjeként lett világhírű. A kér részes dráma minden idők nyolcadik legnagyobb bevételét hozó film lett, s öt kategóriában is elnyerte az Oscar-díjat. Sharif is jelölték, de „csak” Golden Globe-díjat vehetett át. Érdekesség, hogy a még gyermek Jurij Zsivágót Sharif kisfia, Tarek játszotta, aki filmsztár egyetlen gyermeke, s aki egyetlen házasságából született.

A 22 éves fiatal színész 1954-ben együtt szerepelt a Küzdelem a völgyben című filmeben a gyönyörű Faten Hamamával, aki akkor a legnépszerűbb egyiptomi színésznő volt. A közös filmezésből forró szerelem lett, Sharif még arra is hajlandó volt, hogy áttérjen az iszlám hitre, hogy feleségül vehesse Hamamát.

Omar Sharif feleségével és kisfiával 1962-ben

Omar Sharif feleségével és kisfiával 1962-ben

Fotó: AFP/MENA

A sok külföldi filmezés, hosszú távollét miatt azonban házasságuk megromlott, 1966 óta külön éltek, hivatalosan 1974-ben váltak el. Sharif akinek két nagy szenvedélyes volt a nők és szerencsejáték, rájött, hogy nem éppen férj típus, ezért többet nem házasodott meg, amit később azzal magyarázott, hogy egyetlen igazi szerelme volt, Faten, viszont nagyon sok kapcsolata a gyengébb nemmel.

Az egyikből hatalmas botrány lett, mert 1966-ban megkapta az arab filmsztár a Funny Girl musical férfi főszerepét, s a másik főszereplő pedig zsidó származású Barbra Streisand volt.

A film forgatása közben, 1967 júniusában kitört az izraeli-egyiptomi hatnapos háború, s ez még jobban fokozta a két főszereplő megítélését. Ráadásul Egyiptomban egy olyan fotóval reklámozták a Funny Girlt, amelyen Sharif csókolózik az Izrael mellett kiálló Streisanddal.

Hatalmas politikai botrány lett, az egyiptomi média és a közvélemény a színész állampolgárságának megvonását követelve, amiért megcsókolt egy zsidó nőt. A felháborodás hatására a filmet több arab országban betiltották.

A botrány hatásara a Columbia stúdió, amelyben az összes befektető zsidó volt, valamint az Izrael-párti produkciós személyzet meneszteni akarta Sharifet, de a rendező William Wyler és Streisand is kiállt mellette, így befejezhette a filmet, amely világsiker lett. Amikor az Oscar-díjas színésznőt a botrányról kérdezték, azt válaszolta: „Azt hiszik, csak Kairó ideges? Olvasnák azt a levelet, amit Rose nénitől kaptam Izraelből!”

Ötven éves pályafutása alatt több mint száz filmben szereplő playboy Sharifnek a nők mellett a másik szenvedélye a lóversenyzés és a szerencsejáték volt. Nagyon sok pénzt veszített a világ kaszinóiban. A legnagyobb vesztesége a legenda szerint az volt, amikor a – tartozó Lanzarote szigetén lévő csodálatos villáját elveszítette kártyán. A történet szerint Sharif a villa építéséért felelős vállalkozóval, Sam Benadyval ült le bridzsezni. Nem akármilyen parti lehetett, hiszen a színészt világszerte kitűnő játékosként ismerték, balszerencséjére ellenfele viszont bridzs Európa-bajnok volt.

Omar Sharif 83 éves korában

Omar Sharif 83 éves korában

Fotó: Wikipedia

Az idősödő színész az 1980-as és 1990-es évek folyamán is több szerepet kapott, azonban saját bevallása szerint is a szerencsejáték és a lóversenyek iránti szenvedélye vitte rá számos kevésbé neves film elvállalására.

A láncdohányos színészen 1992-ben szívkoszorúér-műtétet hajtottak végre, a sikeres operációt követően felhagyott a cigarettázással.

A szenvedélyes Sharif öregségére több botrányt is okozott, 2003-ban lefejelt egy rendőrt egy párizsi kaszinóban, miután a buzgó közeg megpróbált közbeavatkozni abba a vitába, ami a színész és az egyik krupié között bontakozott ki. Sharifet egy hónap felfüggesztett börtönre ítélték, továbbá 1700 dollárra megbírságolták, plusz 340 dollárt kellett fizetnie a rendőrnek is.

Hetvenöt évesen pedig azért ítélték el, mert vitatkozás után megtámadott egy parkolóőrt, akinek eltörte az orrát Beverly Hills-ben.

Utolsó éveiben Alzheimer-korban szenvedő Doktor Zsivágó egykori felesége, Faten Hamama halála után fél évvel 2015. július 10-én szívinfarktusban hunyt el egy kairói kórházban.

Bizonyára sok egykori szeretője megsiratta a sármos egyiptomi színészt…

Elolvasom a cikket