„Elnökként a magyar emberek méltóságának védelmezője kívánok lenni” + GALÉRIA

Nagy Áron
2024. március 10. vasárnap. 13:11
Frissítve: 2024. március 10. 16:03

– A kommunista diktatúrát lebontó szabad Magyarország hetedik köztársasági elnökeként állok Önök előtt – kezdte beszédét Sulyok Tamás, aki a köszönetnyilvánítás után azzal folytatta: „Ha a soros kihívások elé állít, az elől nem szabad kitérni. A hazát szolgálni a legnagyobb megtiszteltetés.”

– Elnökként a magyar emberek méltóságának védelmezője kívánok lenni – szögezte le.

Mint mondta, a támasza és mércéje a jog. – Jogász vagyok és jogász magyarok. Elnökségem alatt mindvégig a közjog talaján fogok maradni – mondta.

– A köztársasági elnök feladata, hogy az ezeréves magyar államot képviselje. Ez az állam pedig jogállam – hangsúlyozta, hozzátéve: másokkal ellentétben nem rugalmasan használja ezt a kifejezést.

– A köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ez az egység az, amit nem lehet és nem is engedek megbontani, és ez a működés az, amelynek határait nem engedem átlépni – szögezte le.

– Magyarságom, keresztény hitem, kulturális hovatartozásom a forrásai értékeimnek. Ebből táplálkozik életem és munkám. Csak ebből a nézőpontból tudom és akarom szemlélni a világot – fogalmazott: kiemelve a szabadság, az emberi méltóság és a családok fontosságát.

Sulyok Tamás méltatta Novák Katalin nemzetközi kapcsolatok építésében és a külhoni magyarok képviseletében kifejtett munkásságát, amit követni akar.

Kiemelte, hogy a nemzeti kisebbségek értéktöbletet jelentenek a számunkra. Sorsközösséget alkotunk a környező országok népeivel. És jelzte: mindig azok mellett lesz a feleségével, akiknek a legnagyobb szüksége van a támogatásra.

– A zsidó-keresztény hit és annak értékei elválaszthatatlanok Magyarországtól – mondta, és kijelentette: a Nyugathoz tartozásunk megkérdőjelezhetetlen, de a magyarok nem beleolvadtak, hanem összeforrtak Európával. – Addig tudjuk gazdagítani ezt a kontinenst, amíg ezt magyarként tehetjük – fogalmazott.

Ugyanakkor jelezte: Európában nagy a bizonytalanság. Fontos, hogy mi magyarok szilárdan álljunk ezekben a nehéz időkben.

Deák Ferencet idézte: létünk alapfeltétele az ország alkotmányszerű önállóságának és függetlenségének fenntartása. Ez nem zárja ki a lelki és szellemi megújulást, de Magyarországnak meg kell maradnia magyar országnak.

– Nem lehet szembe menni az emberek akaratával. Az államnak szolgálnia kell a polgárait – mondta. A közbizalomnak szerinte a 21. századi Magyarország kötőanyagának kell lennie. – Bizalom nélkül nincs működőképes állam és gazdaság; őszinteség kell – hangsúlyozta.

– Az alaptörvény által biztosított keretben azon fogok dolgozni, hogy büszkék lehessünk Magyarországra. Szolgálni fogom a nemzetet – zárta beszédét a köztársasági elnök.

Sulyok Tamás és felesége, Nagy Zsuzsanna megérkezett a Szent György térre. ahol a új köztársasági elnök beiktatási ceremóniáját tartját

Sulyok Tamás és felesége, Nagy Zsuzsanna megérkezett a Szent György térre. ahol a új köztársasági elnök beiktatási ceremóniáját tartját

Fotó: MH/Török Péter

Elolvasom a cikket