Milyen betegségekre utalhat a száraz bőr?

Szirtes Györgyi
2024. március 10. vasárnap. 6:21

Vannak külső okok, amik hatására szinte biztos, hogy száraz lesz a bőrünk. A sok szolárium, az alkoholos tonik, a nagyon forró fürdővíz, a túl gyakori tisztító maszkok és hámlasztók használata, de a gyorsételek, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is okozhatja a bőrünk ilyen jellegű változását. A téli hideg és a fűtési szezonban az épületek száraz levegője is eredményezhet ilyen jellegű tüneteket.

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásokat soroló listáján is megjelenik a száraz bőr. A vérnyomáscsökkentők és allergiagyógyszerek rendszeresen okozhatnak ilyen jellegű tüneteket.

Bőrünk a vitaminhányt is jelezheti így. A B-vitaminok és bizonyos ásványi anyagok, mint például a vas nem megfelelő mennyisége okozhat száraz bőrt, de az A-vitamin esetében pont az ellenkezője áll fenn, túlzott mennyisége esetén a bőrünk kiszáradhat.

A bőrszárazságot a legtöbbször valamilyen bőrbetegség okozza, mint a pikkelysömör, az ekcéma vagy valamilyen gombás fertőzés.

Nézzük, milyen betegségek jele lehet a bőr szárazsága. A vesebetegség egy idő után okozhat száraz, viszkető bőrt, amikor a vesék nem működnek megfelelően, és már a vesék nem tudják egyensúlyban tartani a vérben lévő tápanyagok és ásványi anyagok szintjét.

A száraz bőr a cukorbetegség egyik tünete is lehet. Ha a vércukorszint tartósan magas marad, szervezetünk gyorsabban veszít folyadékot, ami ahhoz is vezethet, hogy a bőrünk kiszárad.

Napjainkban egyre többen szembesülnek a pajzsmirigy-alulműködés tüneteivel. Az egyik ilyen intő jel a száraz bőr, ami mellett jelentkezhet még hajhullás, székrekedés és akár fáradékonyság is. Ilyen esetben sokat segíthetünk az életmódbeli változásokkal is. Jódban, szelénben és cinkben gazdag étrend fogyasztásával komoly javulás érhető el.

Elolvasom a cikket