Mindennapi alapanyagok, amelyek szédülést, ájulást, gyomor és szív problémákat okozhatnak

A múlt héten két tanulmány is aggodalomra adott okot a kapszulákban lévő rejtett összetevőkkel kapcsolatban, amelyek veszélyt jelenthetnek az egészségre.

A Cleveland Clinic egyik tanulmánya szerint a B3-vitaminként is ismert niacin összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával.

A niacin formáival készült vény nélkül kapható étrend-kiegészítők azt állítják, hogy öregedésgátló hatásúak, javítják a vérzsírokat, a bőr egészségét, az agyműködést és egyebeket, és olyan élelmiszerekhez is adják, mint például a gabonafélék.

Eközben összefüggést találtak a magas tiaminszint – a reggeli gabonafélékhez gyakran hozzáadott vitamin – és a kognitív hanyatlás között, ami növeli a demencia kockázatát.

A tiamint gyakran adják olyan gabonafélékhez, mint a kukoricapehely és a fagyasztott pehely, valamint a kenyérhez és a csecsemőtápszerekhez.

Dr. Carol Granger, biokémiai és mikrobiológiai mesterdiplomával rendelkező regisztrált táplálkozási szakember arra figyelmeztet, hogy a táplálékkiegészítőkhöz, gyógyszerekhez és élelmiszerekhez számos olyan adalékanyagot adnak, amelyekről az embereknek fogalmuk sincs, hogy mellékhatásokat okozhatnak.

A karragén például befolyásolhatja a vércukorszintet – nem ideális a cukorbetegek számára. Ez egy olyan adalékanyag, amelyet olyan élelmiszerek stabilizálására használhatunk, mint a fagylalt, a csokoládé vagy a növényi alapú tej.

Dr. Granger elmondta a Sun Healthnek: „Rengeteg olyan kellemetlen anyag van, amelyet kerülni kell. Mindig azt mondom, hogy az összetevőkre vonatkozó szabályok tekintetében hasonló az etika, mint az ultrafeldolgozott élelmiszerek esetében – ha ötnél több van felsorolva, és ha nem tudja, hogy mik azok, akkor valószínűleg a legjobb, ha nem veszi meg azt a kiegészítőt.”

Dr. Granger szerint: „Az olyan összetevőket, mint a talkum, az E-számok és a zselatin, mind térfogatnövelőként vagy színezékként használják, és ezek hosszú távon komoly egészségügyi következményekkel járhatnak, mint például gyomorégés, szédülés, ájulás és súlyos allergiás reakciók. Különösen aggódom amiatt, hogy egyes összetevők felborítják a bélrendszert és a bélbaktériumok egyensúlyát, mert tudjuk, hogy ez a mikrobiom létfontosságú az egészség szempontjából. Az emberek azt hiszik, hogy a táplálékkiegészítők egészségesek, és bár némelyikük lehet az, de néhányuk ugyanolyan káros lehet az egészségre, mint az ultrafeldolgozott élelmiszerek, ha rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztják őket.”

Ha megnézzük a nagyon gyakori vitaminok „összetevőinek” listáját, meg fogunk lepődni, milyen gyakran találkozunk ezekkel az extra összetevőkkel.

Egészségügyi kockázatok

Dr. Granger feltárt néhány kulcsfontosságú problémát, amelyekhez a táplálékkiegészítők és a bennük található vegyi anyagok hozzájárulhatnak.

„A rossz étrend-kiegészítők hosszabb ideig történő szedésének hosszú távú egészségügyi hatásai vannak” – figyelmeztet.

Hasi és emésztési problémák

A bélbaktériumokban idővel változások következhetnek be néhány ilyen összetevő hatására.

Ha bármilyen hasi kellemetlenséget tapasztal – a puffadástól a hasmenésig –, érdemes lehet megnézni a doboz hátulját az alább leírtakhoz hasonló összetevőkre vonatkozóan.

A mesterséges színezékek súlyosbíthatják az asztmát az érintetteknél.

A kroszkarmellóz-nátrium szivacsként megduzzadhat és bélelzáródást okozhat, míg a dinátrium-foszfát emésztési problémákat, többek között puffadást és hasi fájdalmat okozhat.

A guar gumi megduzzad, amikor lenyelik, ami elzáródást okozhat a nyelőcsőben és a vékonybélben, és hozzájárulhat a puffadáshoz és a görcsökhöz.

A xantángumi emésztési problémákkal, többek között gyakoribb bélmozgással hozható összefüggésbe. A gluténmentes süteményekben népszerű adalékanyag, de az élelmiszerekben található mennyiségben nem okozhat mellékhatásokat.

A konyhában szintén használt zselatin puffadást, gyomorégést és allergiás reakciókat okozhat.

A polidextróz gázképződéshez, gyomorfúvódáshoz és hasi fájdalomhoz vezethet, nagy mennyiségben pedig hashajtóként hat.

Bőrproblémák

Égés, csípés, kiütések és irritáció – az alábbi összetevők közül néhányra érdemes odafigyelni, ha bőrproblémákat tapasztal.

Dr. Granger szerint a gliceril-dibehenát, a polivinil-pirrolidon és a lanolin mind ilyen problémákat okozhat.

Hozzáteszi: „A metakrilsav-kopolimer egy erősen reaktív vegyi anyag, amely irritálhatja vagy égetheti a bőrt és a szemet, és vesekárosodást is okozhat”.

A kálium-szorbát, a nátrium- és a sztearilfumarát mind irritálhatja a szemet és a bőrt – figyelmeztet.

Az antibiotikumokat és vérhígítókat szedők pedig szintén óvakodjanak attól, hogy a nátrium kölcsönhatásba lépjen ezekkel a gyógyszerekkel.

Allergiák

Az allergiásoknak érdemes ellenőrizni, hogy a napi étrend-kiegészítők nem rontják-e az állapotukat.

Dr. Grangers szerint a tömegpiaci étrend-kiegészítőkhöz mesterséges színezékeket adhatnak, amelyek „súlyosbíthatják az asztmát a betegségben szenvedőknél. Rontják az allergiát is, és egyes gyermekeknél hiperaktivitással hozhatók összefüggésbe”.

Minden élelmiszer-adalékanyag, beleértve a mesterséges színezékeket is, E számmal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy átmentek a biztonsági vizsgálatokon, és az EU-ban engedélyezett a használatuk.

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal által finanszírozott kutatás szerint azonban hat szám – az E102, E104, E110, E122, E124 és E129 – összefügg a gyerekek hiperaktivitásával.

„A [rovarból, a cochinealból származó] kárminról kiderült, hogy súlyos allergiás reakciókat okoz, még kis dózisban is, mint amilyen a kiegészítőkben található, arcduzzanatot, kiütéseket és zihálást okozva” – mondja Dr. Granger.

A vegánok szintén kerülni szeretnék.

Szédülés és ájulás

A talkum fogyasztása sem túl szerencsés. De a táplálékkiegészítőkben „használják csomósodásgátlóként és olyasvalamiként is, ami fehérré teszi a tablettákat” – állítja Dr. Granger.

„De ez nem olyasmi, amit az embereknek semmilyen mennyiségben nem szabadna bevenniük” – figyelmeztetett.

„Lázat okozhat, és kevésbé gyakori mellékhatásai közé tartozik a szédülés, mellkasi fájdalom, ájulás”.

A táplálékkiegészítők akkor is károsak lehetnek, ha olyan gyógyszerekkel együtt szedjük őket, amelyekkel negatív kölcsönhatásba lépnek.

Például a K-vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van a véralvadáshoz, csökkentheti a vérhígítók hatékonyságát, amelyeket a vérrögképződés kockázatának kitett emberek szednek.

Elolvasom a cikket