A „dinamikus ülés” ígéretes koncepciója

Egy új tanulmány hangsúlyozza a fizikai aktivitás fontosságát, még akkor is, ha látszólag kevés lehetőség van rá, például ha hosszú ideig íróasztal mellett dolgozunk. A „dinamikus ülés” koncepciója ígéretes megközelítést kínál az egészség megőrzésére és az ülő életmód negatív hatásainak ellensúlyozására – írja a Pravda.ru.

A hosszan tartó ülés miatt lelassuló véráramlás az artériák merevségét és a vérnyomás emelkedését okozhatja, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A tudósok egy kísérletet végeztek, amelyben önkéntesek az egyik lábukat le-fel mozgatták, hogy megvizsgálhassák, az egyik lábon végzett aktivitás ellensúlyozni tudja a mozdulatlanságnak a másik láb véráramlására gyakorolt, negatív hatásait.

Az olyan egyszerű tevékenységek, mint a lábujjak tornáztatása vagy a lábak ringatása, segíthetnek fenntartani az erek egészségét, és csökkenthetik az ülő életmóddal összefüggő betegségek kockázatát.

Ezek a tanulmányok hangsúlyozzák, hogy nem kell intenzív testmozgást végeznie ahhoz, hogy egészséges maradjon. Fontos, hogy egyszerűen csak a fizikai aktivitást tartsuk fenn a nap folyamán. Így az ülőmunka során akár apró változtatások bevezetése a mindennapi életbe jelentős pozitív hatással lehet az egészségre.

Elolvasom a cikket